Áradás, büntetés, patkányok és karnevál

A velencei karnevál kezdetéig (február 13.) a városnak még szembe kell néznie a tengeráradással, a szemetelő turistákkal, a patkányok elszaporodásával.

Ország-világCzank Lívia2009. 02. 02. hétfő2009. 02. 02.

Fotó: Zsirmon Réka

Áradás, büntetés, patkányok és karnevál Fotó: Zsirmon Réka

Az elmúlt napokban Velencében több turistát is megbüntettek, mert szemetelt a város főterén, vagy mert etette a galambokat, ami szigorúan tilos. A város polgármestere nemrégiben több rendeletet is kiadott Velence megóvása érdekében. Az „illemkódex” rögzíti, hogy a nyílt utcán nem lehet semmilyen ételt fogyasztani, mert azért is büntetnek a rendőrök. Az elmúlt négy évben egyharmadával nőtt a látogatók száma, csak az idei év eleje óta húszmillió turista (!) kereste fel a lagúnák városát. Ennyi ember folyamatos felügyelete lehetetlen, ezért a város vezetése elgondolkodott a turisták számának valamilyen korlátozásán is.

A világhírű Rialto híd is veszélybe került. Nem elég, hogy a sok turistától rozoga állapotban van, a nemrégiben bekövetkezett áradások miatt ellepték a patkányok is.  Felújítására viszont nincs pénze a városnak, mert elviszi a tengeráradások elleni gátrendszer, a Mose megépítése.

A karnevál idején a város hat negyedében rendezik meg a különböző érzékszervekre ható programokat. Az ízlelés és a tapintás előtérbe kerül, s a szervezők még számos meglepetést tartogatnak.