Athén és a hitelezők: folytatása következik? - Varufakiszé a hét idézete

Sem görög, sem német lapértesülések szerint nem közelednek egymáshoz az álláspontok az athéni kormány és a hitelezők között az új segélycsomagról folytatott tárgyalásokon, amit augusztus 10-ig kellene lezárni.

Ország-világMunkatársunktól2015. 08. 07. péntek2015. 08. 07.
Athén és a hitelezők: folytatása következik? - Varufakiszé a hét idézete

A Focus német lap szerint nem tartható a legújabb, 86 milliárd eurós hitelről szóló tárgyalások menetrendje. Amennyiben ezt augusztus 20-ig nem hozzák tető alá, akkor Athén az akkor esedékes 3,2 milliárd eurós tartozást képtelen lesz átutalni az Európai Központi Banknak.

A harmadik mentőcsomag első, 25 milliárdos részletéért cserébe újabb megszorításokra számítanak a megosztottá vált görög kormánytól. A To Vimo görög lap állítja: többek között elvárják az Alekszisz Ciprasz kormányának hivatalba lépését követően felvett közalkalmazottak elbocsátását, a hajózási társaságok adójának megemelését, a földművelők adókedvezményeinek eltörlését, valamint a korai nyugdíjazások korlátozását.

--------

Öt hét után jelentős eséssel újranyitott az athéni tőzsde. Az első napon 23 százalékot esett, bár az eredmény nem okozott különösebb meglepetést.

Ezek is érdekelhetnek