Az UV-sugárzás télen is veszélyes!

Bizonyított tény, hogy az UV-sugárzás télen is jelentős, de japán kutatók nemrég megállapították, hogy a sugárzás erőssége a hóborította vidékeken akár 2,5-szerese is lehet a nyárihoz képest.

Ország-világKovács Réka2009. 12. 15. kedd2009. 12. 15.
Az UV-sugárzás télen is veszélyes!

A tudósok azt találták, hogy az emberi szem sokkal könnyebben károsodik az UV-sugárzás következtében a téli sípályán, mint a nyári tengerparton. A fényvisszaverődés hatásait a frissen hóval borított japán síparadicsomban vizsgálták, majd az eredményt összehasonlították egy dél-japán mesterséges homo- tengerpart UV-sugárzási szintjével. Az eredmények igen látványosak: a hóval borított vidékeken az emberi szemnek átlagosan két és félszer annyi sugárzást kellett elviselnie, mint a tengerparton.

Hiroshi Sasaki, a kutatást vezető szemész professzor, elmondta: a kutatás célje az volt, hogy rávilágítsanak a síszemüveg viselésének fontosságára – szemben a napszemüvegekkel, melyek nem képesek ugyanolyan hatást elérni.
Síelés közben az erős UV-sugárzás következtében a szem sokkal inkább károsodik, mint a bőr, s akár hóvakság, szemgyulladás vagy hályog is kialakulhat.

A kutatást a Japán Meteorológiai Intézet támogatta, melynek szakemberei megállapították: a fényvisszaverődés aránya a tengerpartokon 10-25 százalék között mozog, ezzel szemben a hóval borított vidékeken ez az érték a 80 százalékot is elérheti.

Ezek is érdekelhetnek