Befűtöttek a tavasznak - Egész Európában tarolt a fagy

Összeállításunk a friss Szabad Föld hetilap 16. oldalán.

Ország-világSZF-ajánló2017. 04. 28. péntek2017. 04. 28.
Befűtöttek a tavasznak - Egész Európában tarolt a fagy


(Címlapfotónkat Ennio Leanza készítette, forrás: MTI/EPA)

Az egészoldalas összeállítást O. Horváth György készítette:
- „Ráfizetnek a hidegre

A MÚLT HÉTEN kaptunk havat, viharos szelet, fagyot. Ezek gyakorta összetett hatása miatt szinte biztosan csökken a termés, de hogy mekkora mértékben, az majd hetek múlva derül ki. Addig csak reménykedhetünk, hogy nem lett túl nagy a kár.”
- „KÓROKOZÓK TÁMADÁSA. A fagy általában a kiskertekben okoz nagyobb kárt, mivel a legtöbb kertész nem védekezik füstöléssel, fagymentő öntözéssel. Ám a hideg és a mostani párásabb idő miatt több kórokozó is beindulhat...”
- „FEKETE LETT A LILAAKÁC. Nem ismert még az a kár sem, ami a díszkertekben keletkezett: egy sor cserje és fa hajtása fagyott el – döntően a nem őshonos fajoknál.”
- „ERDŐ A HÓ ALATT. Még nem tudni, mekkora kárt okozott északi hegyeinkben a havazás és a vele járó szélvihar. A Pilisben a 300 méternél magasabb területeken – a már hajtásokat, leveleket nevelő fák ágaira rakódva – 40–60 centi hó hullott....”
- „Uniós bajok
Szlovákiában a fagy jelentősebb kárt okozott, mint nálunk.... Szlovákia mellett Belgiumból, Franciaországból, Németországból, Ausztriából, Csehországból és Svájcból jeleztek nagyobb fagykárokat. Döntően szőlők károsodtak....”
A részletek a friss Szabad Földben.


TOVÁBBI KIEMELT AJÁNLATAINK AZ ÁPRILIS 28-ÁN MEGJELENT SZABAD FÖLDBŐL:


Fókuszban - Halálos mérgek politikai rendelésre
AZ ÉSZAK-KOREAI DIKTÁTOR féltestvérének halálát idegméreg okozta. A volt orosz titkosügynök Litvinyenkóval polónium végzett. Özal török elnök testében DDT rovarirtó szert és két radioaktív elemet találtak. A bolgár ellenzéki újságíró Markovot mérgezett hegyű esernyővel szúrták meg, ricint juttatva a lábába. Raszputyint pedig anno ciánnal tették el láb alól. Az ukrán Juscsenko szerencsésnek mondható: elnökjelöltként dioxinmérgezést szenvedett, de túlélte.
Összeállításunkban – Hófehérkén és Hamlet apján felnővén – elsősorban a politikai, hatalmi megrendelésre elkövetett gyilkosságokat szedtük csokorba, „méregkeverés-szakértőnk”, a hivatásos gyanakvó Tóth Tibor. (Aki nem más, mint a blogvilágban népszerű tiboru, a konteók /összeesküvés-elméletek/ elemzésének mestere.)
A teljes cikk



„A könyv remek, megnyugtat, rossz gondolatokat távol tart. Áll az idő. Míg olvasunk, rossz nem érhet.”
„Délelőtt nagy itt a csend. Ki munkába indult, már elment, kinek otthon akad tennivalója, halkan teszi. Pécsudvardon járunk.” … „ittjártunkkor különleges nap van (plusz tanítási szünet): menetrend szerint jön a könyvtárbusz, ami mindent visz, ahogy az oldalán is jól olvasható.”
Guba Zoltán riportja, „Gurul a könyvtár” címmel  friss Szabad Föld hetilapban jelent meg.


Ez a Himalája csúcsa!
„VANNAK A LÉLEKNEK RÉGIÓI, MELYEKBE CSAK A ZENE VILÁGÍT BE” – Kodály Zoltántól választotta mottóját honlapjára a Liszt-díjas Hamar Zsolt. A Nemzeti Filharmonikusok nemrég kinevezett zeneigazgatója bejárta a világot, mégis úgy tartja: egy magyar karmester számára ennél a felkérésnél nincs feljebb. Ahogy a hazai közönség is páratlan: sehol másutt nincs a világon vastaps.
Hamar Zsolttal a friss Szabad Földben olvasható Szijjártó Gabriella interjúja.