Csillagot érdemelt

Két Michelin-csillag tulajdonosa immár a fővárosi Onyx – Magyarországon ez az első olyan étterem, amely kétszer is kiérdemelte az elismerést.

Ország-világhj2018. 04. 09. hétfő2018. 04. 09.

Kép: onyx étterem gerbeaud 2009 11 10 Fotó: Kállai Márton

Csillagot érdemelt
onyx étterem gerbeaud 2009 11 10 Fotó: Kállai Márton

Március végén mutatták be a 2018-as európai Michelinkalauzt, a Michelin Main Cities of Europe Guide 2018 (laza fordításban: Európa főbb városainak Michelin-kalauza). Ez alkalommal a Várkert Bazárban hirdették ki Ausztria, Csehország, Lengyelország, Görögország és Magyarország csillagait. Az ilyen események során nem csak az derül ki, ki kap új csillagot, de az is, ki érdemli ki újra a korábban már kiosztott csillagot – egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy aki egyszer csillagot kapott, az hosszú évekre hátradőlhet. (A budapesti Tanti például tavaly el - vesztette a korábban kiosztott elismerést.) Sikeres volt az este a magyar éttermek számára, hiszen megtarthatta csillagát a szintén budapesti Borkonyha, a Costes Downtown és a Costes is.

Az Onyx csillagát Mészáros Ádám séf vette át – ő váltotta két éve Szulló Szabinát és Szél Tamást, akik az első csillagot nyerték. Magyarország tehát immár négy Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet. Azt egyébként, hogy ki kapja az elismerést, már decemberben eldönti a Michelin-csapat, de csak a kiadvány megjelenésekor derül ki, ki szerepel régi-új csillagosként a kalauzban.

Az esemény fontos a magyar gasztronómia számára, hiszen a gálára több száz kiváló séf utazik az országba, így lehetőségünk volt megmutatni nekik, milyen a magyar konyha, hogyan bánnak legjobb szakácsaink a helyi alapanyagokkal – vagyis nem csak az ünnepelt éttermek, de a turisztika is profitálhatott a márciusi díjátadóból.

Ezek is érdekelhetnek