Csődvédelemben a debreceni Aranybika

Rendkívül nehéz anyagi helyzetbe került hazánk egyik legpatinásabb és legrégebbi szállodája, a debreceni Hotel Aranybika. Az Aranybikát működtető Cívis Hotels Zrt. nem tud fizetni a hitelezőinek, ezért csődvédelmet kért. Jelenleg csődbiztos felügyeli a cég gazdálkodását és munkáját.

Ország-világBalogh Mária2009. 12. 16. szerda2009. 12. 16.
Csődvédelemben a debreceni Aranybika

A tét az, hogy a Hajós Alfréd által tervezett, 2014-ben 100. születésnapját ünneplő hotel megéri-e a matuzsálemi kort, vagy szomorú vég vár rá? Sokan fogadták döbbenten Hupuczi László vezérigazgató minapi bejelentését, hogy a szállodát működtető zrt. november végén csődvédelmet kért. Így a cég minimum 90 napig nem köteles fizetni a hitelezőinek. Mostanában összesítik a tartozásokat és tárgyalnak azok visszafizetéséről. A csődbiztos jelenleg a hotel működőképességének helyreállításán dolgozik. Hogy mekkora eséllyel – azt egyelőre senki nem tudja megjósolni.

A helyzet pikantériája, hogy az egy évvel ezelőtti mindent tetőtől talpig megújító, soha nem látott álmokat dédelgető vállalkozási szándékról a bennfentesek azt állították, hogy a cég nem tudja hozzátenni az önrészt. Szerződést így nem született, mivel az 1,4 milliárdos beruházáshoz a saját erő – mintegy 900 millió forint – a mai napig is hiányzik. A cég a határidők többszöri módosítása ellenére sem kaphatta meg a támogatást.

A Cívis Hotels Zrt. abban reménykedik, hogy a hitelezőkkel sikerül megegyeznie, a bankoknál ismét hitelképes lesz, s végre megkezdődhet az Aranybika korszerűsítése. Ha mégsem – de errre most még gondolni sem akar senki...

Ezek is érdekelhetnek