Drága lesz a házi fröccs

AKI A JÖVŐBEN IS otthon készítené magának a szódát, egyrészt erről rövid ideig le kell mondania, másrészt pedig némi utánjárást igényel, hogy az új, eldobható szén-dioxid-patronok használatára alkalmassá tegye a készülékeit.

Ország-világO. Horváth György2018. 02. 18. vasárnap2018. 02. 18.

Kép: Fröccs bor szód szikvíz nyár alkohol frissítő ital szesz 2017 07 16 Fotó: Kállai Márton

Drága lesz a házi fröccs
Fröccs bor szód szikvíz nyár alkohol frissítő ital szesz 2017 07 16 Fotó: Kállai Márton

Áll a bál: számos helyen már nem veszik vissza a régi szódáspatronokat; bár a forgalmazása az év elejétől megszűnt, a gyártó garantálta a visszaváltást. Ezt viszont több bolthálózat sem teszi meg, vagy ha mégis, akkor is csupán filléreket fizet a patronokért. Tehát az új helyzetben vége a régimódi otthoni szódagyártásnak. Ami, köztünk legyen szólva, eléggé vissza is esett: a régi időkben, amikor szinte minden háztartás használt szifont és maga állította elő a szódavizet, évente 300 millió patron fogyott el. Ma már csak 10 millió, s így a gyártónak nem éri meg a visszaváltható patron eladása.

A Liss cég tehát beszünteti ezek előállítását, helyette eldobható patronokat gyárt. Ehhez viszont a mostani készülékekhez újfajta gumigyűrűs egység kell, mivel a régivel nem működnek. Február végéig ezt a kicsi, kék színű gumigyűrűt ingyen lehet kérni az új, eldobható patronokhoz. Nem bonyolult, ugyanúgy kell tennünk, mint a régi gumigyűrű cseréjekor.

A lényeg azonban, hogy egy liter szódát otthon nem tudunk 100 forintnál olcsóbban előállítani, mivel az eldobható patron ára 99 forint. Vélhetően minden boltban márciustól már kapható lesz. A habszifonba használt patron ennél is drágább: az ára 130 forint körül várható.
 

Ezek is érdekelhetnek