Dűlőutak csapdájában

Szabálytalanul nem szabad járhatóvá tenni a sáros külterületi dűlőutakat. Szabályosan viszont annyiba kerülne, amennyi pénzük sem az ott lakóknak, sem az önkormányzatnak nincs.

Ország-világTanács István2018. 03. 01. csütörtök2018. 03. 01.

Kép: tiszatáj közalapítvány kesznyéteni tájvédelmi körzet mezőgazdaság állattartás turizmus látogatóközpont tanya sár áram villany 2014 11 25 Fotó: Kállai Márton

Dűlőutak csapdájában
tiszatáj közalapítvány kesznyéteni tájvédelmi körzet mezőgazdaság állattartás turizmus látogatóközpont tanya sár áram villany 2014 11 25 Fotó: Kállai Márton

Négy család nevében kért segítséget a közgyűléstől a szentesi Alsóréti dűlőben a terület önkormányzati képviselője. Nagyon sáros a tanyákat a külvilággal összekötő földút, szeretnék építési törmelékkel vagy zúzott kővel biztonságosan járhatóvá tenni.

A tanyavilágban az ilyen problémát korábban megoldották az érintettek saját maguk: ahol építési hulladék keletkezett, és szabadulni szerettek volna tőle, onnan belehordták az utakon tátongó kátyúkba. Ez ugyan régen sem jelentett biztos és hosszú távú, szabványos megoldást, mert a téglákon, betondarabokon döcögött a kerék, máskor egy-két nagyobb eső után a törmeléket is elnyelte a sár. A semminél azonban mégiscsak jobb volt.

Most azonban más világ van. Szirbik Imre, Szentes polgármestere szerint ma már tudjuk, hogy az ellenőrizetlen törmelék között veszélyes hulladék is lehet, ezért azt nem szabad csak úgy a kátyúba önteni. Az ilyen toldozás-foldozás különben is csak átmeneti megoldás lehet, nem biztosítja, hogy hosszú távon járható legyen a dűlőút. A városellátó nonprofit kft. vezetője vázolta: a probléma úgy oldódhatna meg, ha 15-20 centi mélyen, 3 méter szélességben kivágnák az útalapot, betöltenék kohósalakkal, zúzott bontási kővel, a felületét pedig kisebb szemcseméretű zúzalékkal, és azt betömörítenék.

A kért 500 méteres földút jog- és szakszerű kiépítése így 7,5 millió forintba kerülne, ami lehet, hogy több a lakott tanyák teljes értékénél. Arra nincs adat, hogy mennyit érnek az ott élő emberek. Csak az biztos, hogy annyi pénzük, amennyi a fél kilométer dűlőút kijavításához kellene, nincs sem nekik, sem az önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetnek