Ég benned a vágy egy újabb utazásra? 4 tipp, hogy csökkentsük az utazási lázat járvány idején

Hirdetés – A turizmusnak kampó – ez a szívszorongató mondat hangzott el 2020 márciusában, és akkor még kevesen hittük el, hogy otthonunk falai közt kényszerülünk maradni hosszú hetekre. A fapados légitársaságok kínálta olcsó jegyek sok-sok embert arra sarkallnak, hogy egy évben akár többször is külföldi utazást szervezzenek maguknak. De 2020 őszén elérkezett a járvány második hulláma, beszűkültek az utazási lehetőségek. Mit lehet tenni, hogy kielégítsük olthatatlan utazásvágyunkat?

Ország-világ2020. 09. 14. hétfő2020. 09. 14.
Ég benned a vágy egy újabb utazásra? 4 tipp, hogy csökkentsük az utazási lázat járvány idején

 

Fotó: fauxels/Pexels

Lehet-e most egyáltalán utazni?

A szocializmus időszakában korlátozott számú országba lehetett turisztikai céllal utazni. 2020-ban visszasírhatjuk azt az időszakot, ebben az értelemben. Az ősz beköszöntével Magyarországon kívül minden országot utazásra nem ajánlott országnak minősített át a magyar hatóság. Vagyis 14 napos házikaranténra és hivatali vesszőfutásra számíthat az, aki ki meri tenni a lábát Magyarországról. (Persze vannak kivételes esetek.) Ha valaki kíváncsi a legaktuálisabb helyzetre, nézze meg a Konzuli Szolgálat lapját. Ahogy a napi fertőzöttek száma változik, nagyjából ugyanolyan hektikus változásokra számíthatunk az utazási lehetőségeket illetően.

Fotó: Anna Shvets/Pexels

Nincs az a határzár, ami megállíthat!

Azért gondoljuk csak át, mivel jár egy repülős, több napos vagy egyszerűen egy külföldi utazás. Várakozás, sorban állás, bizonytalanság. Szükség van erre? Azon aggódni, hogy vissza tudunk-e térni Magyarországra? Régen volt ilyen bizonytalan a nemzetközi helyzet.

Csüggedésre semmi ok! A virtuális világ ugyanúgy korlátlan lehetőségeket nyújt, mint eddig.

  • Azt gondoljuk, jól tájékozódunk? Próbáljuk ki a Geoguessr játékot! A program véletlenszerűen elhelyez bennünket a Google egy utcaképén, annyi a feladat, hogy a lehető legpontosabban meg kell határoznunk, hol vagyunk. A világ bármely „feltérképezett” pontján állhatunk. Például egy erdei úton találjuk magunkat. Lépünk 20 kattintásnyit egy irányba, végre meglátunk egy helyiségtáblát. De milyen nyelven? A Cirill ábécé betűit vagy egy távol-keleti ország írásjegyeit véljük felfedezni? Tessék kipróbálni, a türelmeseknek több órányi elfoglaltságot jelenthet a játék, a virtuális világutazás.
  • Kóstoljunk bele az amerikai kultúrába a 66-os út mentén! Nem szükséges több napos utazásra vállalkozni, ha kényelmes fotelünkből is kaphatunk ízelítőt az amerikai kultúrából. Kezdjük az utazást Chicagóban és kattintgassunk végig a Google Earthben egészen Santa Monicáig. A közel 4000 kilométernyi kattintgatást rövid idő alatt túl száraznak érezhetjük, ezért fűszerezzük meg az élményt. Nézzük meg a Lidl újságot, és vásároljunk be akár a Lidlben amerikai napok keretében hot-dogot vagy édesített pattogatott kukoricát. Keressünk slágereket (például: Nat King Cole Trio „(Get Your Kicks on) Route 66”)! Nézzük meg a gyerekekkel a Verdák című animációs filmet! Ugyanis az is arrafelé játszódik. Olvassunk el egy regényt az „Országutak anyjáról”. Máris teljesebb, hosszan tartóbb élményt szerzünk.
  • Nézzünk körül a világban 360°-os felvételeken itt. Vagy nézzük meg a Világörökség helyszínei közül akár a Taj Mahalt.
  • Egészséges, ha kimozdulunk szabad levegőre. Ne üljünk naphosszat a négy fal között. Ha úgy érezzük, nincs maradásunk egy helyben, akkor Magyarország is tartogat rengeteg látnivalót. A Magyar Turizmus Kártya sok kedvezmény mellett utazási költségek csökkentésében is támogatást ad.
  • Más kultúrák felfedezésével most legtöbbünknek várnia kell. De szerencsére az internet sok lehetőséget nyújt a világ megismerésére, digitális módon. Sőt, talán jónak is tekinthetjük a “bezártságot”, mert most figyelmünk hazánkra, Magyarország megismerésére irányulhat. Csak kövessük a járványügyi, egészségügyi előírásokat mind!

    Ezek is érdekelhetnek