Egyelőre még kérdéses Navracsics sorsa

Úgy tűnik, hogy tegnapi meghallgatásán nem győzte meg az Európai Parlament (EP) kulturális bizottságának képviselőit Navracsics Tibor uniós biztos-jelölt, legalábbis egy névtelen, brüsszeli forrás szerint újabb kérdéseket fognak feltenni a magyar biztos-jelöltnek.

Ország-világO. Horváth György2014. 10. 02. csütörtök2014. 10. 02.

Kép: navracsics tibor fidesz frakcióvezető 2009 03 10 Fotó: Kállai Márton

Egyelőre még kérdéses Navracsics sorsa
navracsics tibor fidesz frakcióvezető 2009 03 10 Fotó: Kállai Márton

A meghallgatáson baloldali, liberális és konzervatív képviselők is kérdőre vonták a magyar biztosjelöltet azért, mert szerintük a budapesti kormány tagjaként a sajtószabadságot, illetve a demokráciát szerintük sértő döntésekhez adta a nevét. Szóba került a civil szervezetek elleni fellépés is. A legsértőbb kérdést egy német független képviselőt tette fel, amikor a szélsőjobboldal magyarországi megerősödése, illetve a magyar oktatási reformok kapcsán feltette a kérdést: kötelező tananyaggá tenné-e Hitler Mein Kampfját?

Az európai felsőoktatás versenyképességének javítását nevezte egyik legfontosabb feladatának Navracsics Tibor. A volt magyar igazságügy- és külügyminiszter az oktatásért, ifjúságpolitikáért, a kultúráért és uniós polgárságért lesz felelős az Európai Bizottságban, ha az Európai Parlament megerősíti a jelölését. Ehhez először bizonyítania kellett az uniós törvényhozás kulturális és oktatási bizottsága előtt, hogy alkalmas a pozíció betöltésére.

Még az MSZP is elismeri, hogy európai biztoshoz méltó módon beszélt meghallgatásán Navracsics Tibor, de szerintük a volt miniszter csak azt mondta, amit Brüsszelben hallani akartak. Az Európai Néppárt azt közölte: a magyar politikus megmutatta, hogy igazi európai, a Fidesz–KDNP pedig úgy véli, hogy Navracsics Tibor az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta a biztosjelöltek közül.

A válaszok azonban nem elégíthették ki a meghallgatáson részt vevőket, mivel névtelen, brüsszeli forrás szerint Navracsics egyelőre nem ment át a „vizsgán”. Így újabb kérdéseket tesznek fel neki az Európai Parlament (EP) kulturális bizottságának képviselői. Egyelőre tehát nem döntöttek arról, támogatják-e a biztosjelöltet.
 

Ezek is érdekelhetnek