Már másodszor tüntetnek lapunk megjelenésének napján a sajószögediek a falujukon keresztülhaladó, lassan elviselhetetlen kamionforgalom ellen. A polgármester javulást érzékel a forgalommal kapcsolatosan.

Elkerülő utat remélnek

Rezgés, por, zaj és megnövekedett balesetveszély. A három és fél évvel ezelőtt bevezetett forgalomkorlátozás ellenére ezek a jelenségek továbbra is megkeserítik a 35-ös főút mentén fekvő három település, Nagycsécs, Sajószöged és részben Tiszaújváros lakóinak az életét. Hiába fut ugyanis több autópálya is a közelükben, a nyékládházai kavicsot a fuvarozók legszívesesebben rajtuk keresztül szállítják – megtakarítva ezzel néhány kilométert. A sajószögediek petíciójára adott válaszában a teherjárművek közlekedésének szabálytalanságát Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára is elismerte.

Az természetes, hogy azoknak a vállalkozásoknak a járművei, amelyeknek a telephelye a 35-ös főút mentén található, lehetőséget kapnak az áthaladásra, azonban a közútkezelő egyre több engedélyt adott ki – tudtuk meg dr. Gulyás Mihály polgármestertől. Ezért a rendőrség sem látja már értelmét a korábbi intenzitású ellenőrzésnek. Így fordulhat elő, hogy a bánya nyitásának időszakában, reggel 5 és 6 óra között különösen nagy a forgalom, de ugyanez tapasztalható az első fordulásnál, 8 óra felé, valamint dél körül és délután 3 és 4 között. A faluvezető ígéretet kapott a körültekintőbb engedélykiadásra, s lapzártánkkor már javulást érzékelt.

A zaj mellett az is gondot jelent, hogy a 20 tonna feletti összsúlyú járművek sokszor nem tartják be az 50 kilométeres sebességhatárt, ami nemcsak balesetveszélyes, de könnyebben tönkreteheti az utat, illetve az aknafedeleket is. Megoldást jelentene az elkerülő út építése is, ami a remények szerint bekerül a megyei rendezési tervbe.

A tüntetők félpályás útlezárást terveztek az élhetőbb környezet érdekében, ám ezt a rendőrség nem engedélyezte, így az érintett szakasz melletti járdán állva fejezik ki nemtetszésüket.

FOTÓ: VAJDA JÁNOS, MTI

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.