Elmagyarázó - Menekültkvóta

Románia befogad száz, Törökországban nyilvántartásba vett szír menekültet. A döntés hátterében az Európai Unió Tanácsának a kötelező betelepítési kvótákról két évvel ezelőtt elfogadott határozata áll. A hivatalos közlönyben megjelent határozat szerint:

Ország-világMunkatársunktól2017. 10. 02. hétfő2017. 10. 02.
Elmagyarázó - Menekültkvóta


- A szíriaiak cégalapítási, munkavállalási, családegyesítési célból vagy turistavízumuk érvényességének meghosszabbítása végett kérvényezhetik a román hatóságoktól a 90 napos tartózkodásra jogosító vízumot, amelyet Bukarest 30 napon belül elbírál.

- A vállalkozóként román vízumot igénylő külföldieknek igazolniuk kell, hogy rendelkeznek legalább 100 ezer euróval, ha kft.-t, illetve legalább 150 ezer euróval, ha részvénytársaságot akarnak alapítani.

- A munkavállalóknak egy Romániában bejegyzett cég állásajánlatát kell csatolniuk kérelmükhöz.

- Családegyesítésre hivatkozva férj, feleség, gyermek vagy magát eltartani képtelen szülő kérheti a  vízumot, amennyiben a már Romániában tartózkodó befogadó szállást tud biztosítani számára, és legalább a minimálbér szintjét elérő rendszeres jövedelemmel rendelkezik.

- Beutazási kérelmeiket a szíriaiak a törökországi román külképviseleteken terjeszthetik be.

- A román idegenrendészeti eljárás szerint a 90 napos vízum több alkalommal meghosszabbítható, amíg a már Romániába érkezett külföldi megkapja a tartózkodási engedélyt vagy kiutasítják az országból.