Fellázadtak a nyugdíjasok

Négy német nyugdíjas elrabolt egy pénzügyi tanácsadót, és erőszakkal próbálták rákényszeríteni, hogy visszaszerezze a gazdasági válság miatt elveszített befektetéseiket. Önbíráskodás miatt egy bajor bíróság börtönbüntetésre ítélte őket.

Ország-világA. Fodor György2010. 03. 24. szerda2010. 03. 24.
Fellázadtak a nyugdíjasok

Az emberrabló „banda” vezetője, a 74 éves Roland Kaspar nyugalmazott építész hat évet kapott, bűntársát, egy 61 éves üzletembert négyévi börtönre ítélték. Két nő is volt a társaságban – közöttük Kaspar 80 éves felesége –, ők felfüggesztett szabadságvesztést kaptak. Van még egy 67 éves vádlott is, akit egészségügyi gondjai miatt egyelőre nem ítélték el. A vádlottak azzal védekeztek, hogy csupán egy kis vakációra hívták meg a befektetési tanácsadót.

A Rajna-Pfalz tartományban élő nyugdíjasok korábban megbízták az ugyancsak ott élő James Amburn amerikai pénzügyi szakembert, hogy fektesse be 2,5 millió euróra rúgó megtakarításaikat – feltehetően az amerikai ingatlanpiacon. Ez a pénz azonban (mintegy 661 millió forint) a pénz- és ingatlanpiacok összeomlása miatt hirtelen elveszett. A befektetők először a bíróságokon próbálkoztak – eredménytelenül. A nyugdíjasoknak ezek után igencsak felment a vérnyomása.

Tavaly júniusban elmentek James Amburn otthonába, Németország nyugati részébe, s elkapták a tanácsadót. Bepakolták egy autó csomagtartójába, ragasztószalagokkal megkötözték, s 450 kilométerrel odébb, Bajorország déli felébe hurcolták. Az utazás közben időnként megálltak, jól megverték a „bűnöst”, két bordáját is eltörték. Céljuk az volt, hogy rávegyék a pénzük mindenáron való visszaszerzésére.
Végül a Chiemsee tó közelében egy üdülőhelyen bezárták egy ház jól előkészített pincéjébe. Arra kényszerítették, hogy papírokat írjon alá, amelyben kötelezi magát az elveszített befektetés visszaszerzésére. Arra is lehetőséget kapott, hogy ennek érdekében faxokat küldjön a bankokba.

James Amburn dörzsölt fickó: az egyik svájci banknak küldött faxában kódolt üzenetet rejtett el, amelyben megadta fogva tartásának címét. A svájciak riasztották a német rendőrséget, amely megrohamozta a tóparti házat, kiszabadította a tanácsadót és elfogta a nyugdíjasokat.

A bajorországi Traunstein bírósága kemény ítéletet szabott ki egyebek között emberrablás és súlyos testi sértés miatt. A bíró szerint az önbíráskodás kirívó esetéről van szó, s Németországban senki sem veheti a saját kezébe az igazságszolgáltatást.

Ezek is érdekelhetnek