Féltik az állásukat az amerikaiak… és mi?

Egyre inkább erősödik a borúlátó hangulat a tengerentúlon. Az emberek féltik állásaikat, s a megtartásukért akár komoly áldozatokra is hajlandóak lennének.

Ország-világSzabad Föld Online2009. 04. 20. hétfő2009. 04. 20.
Féltik az állásukat az amerikaiak… és mi?

A Glasdoor.com portál által negyedévente közzétett munkaerő-piaci kutatás adatai szerint 2008. decemberéhez képest 5 százalékkal, azaz 26 százalékra nőtt azoknak az amerikai munkavállalóknak a száma, akik attól tartanak, hogy hat hónapon belül elveszíthetik állásukat. A munkavállalók egy része ugyanakkor nem a saját, hanem kollégái pozícióját érzi ingatagnak. A megkérdezettek 44 százaléka vélte úgy, hogy egy vagy több munkatársát valószínűleg elbocsátják fél éven belül.

A közvélemény kompromisszumkészsége is jelentősen változott az elmúlt néhány hónap során. Ugyanis a korábbi felméréskor a válaszadók 30, a 2009. márciusi adatok szerint a megkérdezettek 40 százaléka törődne bele a bércsökkentésbe, amennyiben állását megtarthatja. Míg ugyanezen ok miatt kötelező szabadságot a válaszadók 30 százaléka lenne hajlandó kivenni, a korábbi 24 százalék helyett. Továbbá állása megtartása érdekében a megkérdezettek 70 százaléka több feladatot is vállalna, 62 százalékuk több munkaórát dolgozna, 35 százalékuk elfogadná a béren felüli egészségügyi juttatások csökkentését is.

A munkahelyi kilátásokat tekintve a megkérdezettek nagyobb része viszonylagos optimizmusának adott hangot. A megkérdezettek mindössze 14 százaléka számít arra, hogy munkahelye gazdasági helyzete romlik az elkövetkező fél évben, 51 százaléka nem számít változásra, 35 százaléka szerint pedig javulni fog.

Hasonló témában itthon, a TÁRKI és a Central European Opinion Research Group (CEORG) készített közvélemény-kutatást, mely szerint a magyar munkavállalók hatvan százaléka érzi úgy, hogy a munkahelyét már érintette a gazdasági válság. A válaszadók 27 százaléka szerint a közeljövőben érinteni fogja, s csupán 10 százalék gondolja úgy, hogy a válság a vállalkozásokra eddig sem volt és nem is lesz negatív hatással.

A kutatás során 10-ből 7 magyar számolt be arról, hogy a saját vagy családja életére érezhető hatással volt már a válság. További 24 százalék véli úgy, hogy a gazdasági krízis a közeljövőben őt is érinteni fogja, s csak 6 százalék bízik abban, hogy a rossz pénzügyi helyzet nem lesz rá negatív hatással. Az ország helyzetét illetően a megkérdezettek 93 százaléka szerint a pénzügyi válság hatása már érezhető Magyarország gazdasági helyzetében, míg 6 százalék szerint a közeljövőben biztosan érezhetővé válik.

Forrás: ELTE TáTK hírlevél

Ezek is érdekelhetnek