Finom mozdulatok kavalkádja

Lélegzetmegállító bemutatóval nyitotta új évadát a Nemzeti Balett az Erkelben. A beharangozóban ígért jelző végül megállta a helyét, ráadásul a produkció számos részletében kiegészült valami plusszal.

Ország-világBalázs Éva2019. 10. 22. kedd2019. 10. 22.
Finom mozdulatok kavalkádja

Szeptemberben háromszor volt látható az előadás, benne több táncmű. Az első részben a francia polgárpukkasztó avantgárd zeneszerző, Erik Satie titokzatos című és hangulatú zenéjére koreografált (Trois Gnossiennes, koreográfus Hans van Manen) kettős erős felütésnek bizonyult, és nyomban megnyerte magának a közönséget.

A felfokozott hangulatot nem hagyta leülni, sőt tovább spannolta Maurice Ravel Bolerójának és Arvo Pärt zongoradarabjának egészen más, vágyainkkal és félelmeinkkel szembesítő szürreális újragondolása (Walking Mad, Johan Inger koreográfiája), amelyből nem hiányzott a megszokottan elvárt, fojtott erotika, de meglepően és felrázóan hatott az előadásmódból kiérződő groteszk játékosság – így lett belőle új megközelítésű pszichobalett.

A második részben (Falling Angels, zeneszerző Steve Reich, koreográfus Jiří Kylián) nyolc nő táncolta el történetét mai táncnyelven a nőiségről, a női létről, várandósságról és szülésről. Az Episode 31 címet viselő harmadik rész magyarországi ősbemutatónak számított, egyúttal valódi újdonságnak témában és táncnyelvben.

Ravel Bolerójának feldolgozása újszerűségével, meglepő ötletességével lelkesítette föl a közönséget. Fotó: Erkel Színház

Energikus tánc, utcai flashmob, hiszen a társulat tagjai, frissen betanult mozdulataikat gyakorolva, bemutatva tényleg végigtáncolták Budapest nevezetességeit, és az eseményről készült film szintén az előadás része lett. A videón látható, ahogy a járókelők meglepődnek, aztán élvezik a jeleneteket, sőt akadnak, akik bekapcsolódnak a produkcióba.

A végeredmény hangulat, élmény, közös alkotás, öröm (koreográfus Alexander Ekman). Ezen az őszön eredeti, meglepetésekkel teli előadással (címe nem véletlenül: 1st, azaz First Steps) tette meg első lépéseit a társulat.

A klasszikus felkészültségű táncosok (néhány név említésül: Majoros Balázs, Balaban Cristina, Felméry Lili, Kekalo Iurii, Kerényi Miklós Dávid, Kosyreva Diana, Leblanc Gergely, Radziush Mikalai, Starostina Kristina) más megközelítést, friss, a fiatalok számára vonzó újdonságokat vittek színpadra.

Ezek is érdekelhetnek