Zökkenőmentesen indult el az új egységes alapellátási ügyeleti rendszer február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében. Az ország többi részén egyelőre az eddig megszokott rend szerint zajlik az orvosi ügyelet.

Fókuszban a betegbiztonság

Az új rendszerben a 1830-as telefonszámot kell majd tárcsázni, ahol a mentők szakembere fogadja a hívást, és a kikérdezési protokoll, illetve a tünetek alapján irányítja megfelelő helyre a telefonálót. Ez jelentheti azt, hogy vészhelyzet esetén azonnal mentőautót indít a beteghez; ha kevésbé súlyos a helyzet, beküldheti az orvosi ügyeletre, illetve megkérheti, hogy fáradjon be a háziorvosához – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője.

Azért döntöttek a jelenlegi ügyeleti rend átalakításáról, mert nehéz volt rajta eligazodni. A betegek nem tudták pontosan, mikor kell a háziorvoshoz vagy a háziorvosi ügyelethez fordulni, illetve sürgősen mentőt hívni. A fokozatosan életbe lépő egységes rendszerben egyetlen központi telefonszámon keresztül zajlik majd az ellátás szervezése, mindenki gyorsabban kerül az állapotának megfelelő helyre. A hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási (triázs-) irányelveknek megfelelően történik.

Az új ügyeleti rendszer a mentőszolgálaton belül jön létre, külön egységekkel, járművekkel. Nem a mentésből veszik el a kapacitást, hanem külön egységben működik majd – nyilatkozta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában. Elmondta azt is, hogy csaknem kétszer akkora óradíjat tudnak adni az orvosoknak és az asszisztenseknek, mint amit eddig kaptak az ügyeleti ellátásban.

Az új ügyeleti rend az év során az ország többi vármegyéjében fokozatosan lép életbe, erről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. Március 1-jétől Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye következik, a fővárosban pedig 2024 elejétől vezetik be.

Jó tudni!

Vészhelyzet esetén továbbra is a 112-es hívószámot kell majd hívni, egyéb egészségügyi probléma esetén azonban délután négy órától az 1830-as központi ügyeleti számot tárcsázzuk ott, ahol az új ügyeleti rendszer már életbe lépett. A Hajdú-Bihar vármegyei 06-52/506-303-as szám továbbra is működik.

 

Hozzászólások

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2023.03.24.
Lakihegyi csodatorony
Nekünk írták a dalt
Erdélyben is kell falugazdász
Gyógyító rezgések
Életadó értékek nyomában
Számvetés szürke fényekben
2023.03.17.
Egy este James Bonddal
Bakelitország rejtelmei
Sokkal több mint katona
„ÉLJEN A MAGYAR SZABADSÁG” címmel rendkívüli műsorfolyammal készül a HírTV és a KarcFM március 15-re
Nagy ugrás előtt a biogazdálkodás
Fel a farral!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.