Fonográfra hangolva

Megint összeállt egy koncertre a magyar rocktörténelem egyik legsikeresebb együttese, a Fonográf. Az eredmény: telt ház a Budapest Sportarénában és egy felejthetetlen este.

Ország-világDulai Sándor2018. 02. 26. hétfő2018. 02. 26.

Kép: Budapest, 2018. február 16. Szörényi Levente gitáros, énekes, zeneszerző a Fonográf együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. február 16-án. MTI Fotó: Mónus Márton, Fotó: Mónus Márton

SZÖRÉNYI Levente
Budapest, 2018. február 16. Szörényi Levente gitáros, énekes, zeneszerző a Fonográf együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. február 16-án. MTI Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton

Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Bródy János, Tolcsvay László, Móricz Mihály és Németh Oszkár – akik közül négyen már túl vannak a hetvenen – Levente fiával, Szörényi Örssel és szimfonikusokkal, vokállal kiegészülve olyan hangulatot varázsolt a hatalmas csarnokba, hogy a velük együtt éneklő közönség a végén alig akarta elengedni őket. Ráérünk! – kiáltotta egy sörízű hang a Lökd ide a sört után valahonnan, és a zenekar is „ráért”: ráadásként jött Az első villamos meg még néhány a legnépszerűbb slágereik közül.

A háttérben a váltakozó képeken is felidéződtek a hetvenes-nyolcvanas évek, amikor a lelkes publikum nagy része – köztük e sorok írója – velük volt fiatal. Az 1974-ben alakult Fonográf tíz rendkívül termékeny év után, 1984 karácsonyán három búcsúkoncertet adott – összesen 50 ezer néző előtt –, aztán húsz év múlva, 2004-ben újra felléptek, most pedig a rajongók kérésére megint. S ha tőlünk függ, nem ez lesz az utolsó. Bízzunkbenne, látjuk mi még őket együtt a színpadon.