Füldugót a halaknak?

Hangosak a fesztiválok – van, aki a Balaton-törvénybe foglaltan „halkítaná” le éjszakára a nagy balatoni tömegrendezvényeket, más álláspont szerint elegendő a helyi önkormányzatok szabályozása, akad ugyanakkor, aki szerint néhány zajos hetet el kell tudni viselni a bevétel érdekében. Egy tény: a társadalmi vita nem kerülhető el a témában.

Ország-világFónai Imre2017. 10. 26. csütörtök2017. 10. 26.
Füldugót a halaknak?

Emlékezetes volt, amikor néhány éve a bíróság vetett véget az egyik nagy kóláscég hajnalig tartó siófoki rendezvényeinek, kimondva, hogy a pihenéshez fűződő jog előbbre való a vállalkozás szabadságánál.

Egyre több azonban a fesztivál a nyári Balaton-parton, főleg a déli oldalon, így most újra napirendre került a kérdés; legutóbb a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) és a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) is foglalkozott vele.

Balatonfüred polgármestere szerint például a hangos rendezvények idejére visszaesik a város vendégforgalma.

Zamárdiban azonban éppen ellenkezőleg; ott a Balaton Sound első éveiben a polgármester még halálos fenyegetést is kapott a túl hangos fesztivál miatt, ám az ellenzők java részét meggyőzte a haszon: évente százmilliós  bevétele keletkezik a kisvárosnak a Balaton Soundból.

Erről beszélt a hirbalaton.hu-nak Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke is; úgy véli, „ha csendes, nyugodt tavat akarunk csinálni”, akkor a Balaton nem élne meg a turizmusból.

Hozzátette azonban, hogy nem kerülhető el az érdekek ütköztetése, a vélemények kibeszélése. A Balaton két partjának sem lesz egyszerű kiegyezni: mivel a vízen kitűnően terjed a hang, a déli parti Balaton Soundot a szemben fekvő északi parti
települések szenvedik meg…

Eközben a hirbalaton.hu arról is írt: a halak is hallják a zajt. Egy szakember szerint „a külső hangforrásokból származó, óriási hangerővel szóló zene dübörgését az úszó oldalvonalakon keresztül érzékelik  a halak, és egészen biztos, hogy nyugtalanná teszi őket, megváltoztatja a viselkedésüket”.
 

Ezek is érdekelhetnek