Géniusz kerestetik

Vajon mitől jön be az egyik kvízjáték és mitől nem a másik? Kortól, tudástól, érdeklődési körtől függ? Itt volt például a Legyen ön is milliomos. Egykor nagyon is lekötötte a nézőket.

Ország-világUjlaki Ágnes2019. 03. 29. péntek2019. 03. 29.
Géniusz kerestetik

A négy lehetséges válaszból kiválasztani a helyeset, szinte korlátlan gondolkodási idővel – így a néző is átélhette az „én is tudom!”, sőt az „én bezzeg tudom!” érzést. Emlékszem, milyen büszke voltam, amikor a 40 milliós kérdésre, amit a postásfiú kapott – Puccini Triptichonjának 3 egyfelvonásosa –, én is tudtam a választ. Persze, megfeledkezve arról, hogy soha nem jutottam volna el a végére, sokszor kiestem volna menet közben… Mindenesetre izgalmas és jó hangulatú kvízjáték volt, amit Vágó István jól is vezetett a maga módján, ő sokaknak tetszett – már ha valaki szereti a végtelen magabiztosságot végtelen modorossággal vegyítve.

Sokszor próbálták azóta is felmelegíteni a régi sikert, Vágó után próbálkozott Fábry Sándor, Friderikusz, most legutóbb a TV2-n Gundel Takács Gábor. A legrokonszenvesebb egyéniség kétségtelenül a legutóbbi, nem is volt vele baj, a szokott laza, humoros stílusban vezette a vetélkedőt. Mégis, a műsort néhány hónap után be kellett fejezni, olyan alacsony nézettséget produkált.

Mi lehetett a baj vele? Túl késő este ment? Beleuntunk? Húsz évvel az első adás után valami másra, valami pörgősebbre vágytunk? Alighanem ez mind igaz. Ezt igazolja az ATV új műveltségi vetélkedőjének sikere, stabilan magas nézettsége. Az 500 – Az ország géniusza ugyan mosolyognivalóan nagyzoló cím, de kétségtelenül meglehetősen nehéz játék. (Persze nem az a géniusz, aki számtalan adatot fejben tart, a zsenialitás alkotás, teremtés, valami teljesen újnak a felfedezése. No de, ennyit elnézhetünk a műsor promóciójának.) Tényleg nehéz, talán lehetetlen is az 500. kérdés helyes válaszáig és vele az 50 milliós nyereményig eljutni. Főleg úgy, hogy a helyes választ 5 másodpercen belül kell rávágni.

Már az is nagy teljesítmény, hogy valaki túljut a 150. kérdésen, még ha ehhez nem is kell tudni mindegyikre válaszolnia. (Kiesés három egymást követő rossz válasz után jön.) Eddig egy játékos volt képes erre: Tiba Imre remekül helytállt. Rendelkezik a szükséges képességekkel: gyors észjárás, asszociációs készség, igen széles körű ismeretanyag.

Nem tudni pontosan, mennyire mély az ilyen műveltség, nyilván nem nagyon, hiszen ezerféle tárgykörben nem lehet elmélyülni. De mindenesetre imponáló az a tudás, amit Tiba Imre felmutatott. Mint ahogyan Siposs András gimnáziumi tanár is kiválóan játszott. E két okos és rokonszenves versenyző esetében azt is sajnálhatta a néző, hogy könnyű kérdésen buktak el. Tiba Imre azzal kapta meg a harmadik X-et rossz válaszára, hogy az orosz irodalom témakörében nem tudta, Anna Karenina hogyan vetett véget az életének. Találgatott: mérget ivott? A főhősnő ugyebár a vonat elé vetette magát, ami abszolút kulcsjelenete a regénynek. Nyilvánvaló, hogy Imre is tudta ezt a többihez képest könnyű választ, de addigra már nagyon elfáradt. Mint ahogyan Siposs András is, aki az utolsó előtti kérdésénél kapott be egy potyagólt. A széleskörűen művelt tanár úrnak rendes körülmények között nem jelenthetett volna problémát, amit egy általános iskolás gyerek is tud: hogy hívták első királyunk feleségét? A fáradt agy Gizella helyett Beatrixot (Mátyás király nejét) sugallta. És vége is lett. Ezzel is illusztrálva, hogy milyen más otthon, a fotelben ülve tudni valamit, s milyen többórás forgatás után, kamerák kereszttüzében…

Jó ez a remek tempójú kvízjáték, remek a műsorvezető, Rónai Egon. Dicsérendő az időpont is: az este 7-től 8-ig tartó szűk egy óra éppen jó. Most úgy látszik, hosszú ideig fenntartja az érdeklődést.