Gyerekélet, szipuhalál

Olcsó, könnyen beszerezhető és legális – ez az öngyújtók töltésére szolgáló gáz, amelyet felelőtlen fiatalok kábítószerként szívnak be. A napokban egy szigethalmi búvóhelyet lepleztek le.

Ország-világSzijjártó Gabriella2008. 11. 16. vasárnap2008. 11. 16.
Gyerekélet, szipuhalál

Megdöbbentő látvány fogadta a szigethalmi gyermekjóléti szolgálat munkatársait, mikor egyik kliensük után nyomozva rábukkantak a kis faházra. A lepukkant tákolmányban és a környékén több mint száz kiürült töltőgázos flakon hevert szerteszét, arra utalva, hogy ez a szipuzó fiatalok állandó tanyázóhelye. (Korábban a régi temetőben is találtak eldobált flakonokat.)

A rémtörténet ezzel korántsem ért véget, sőt, csak most kezdődik! A szakszolgálat munkatársai a kihívott rendőröktől tudták meg, hogy azok hatóságilag tehetetlenek az ügyben. Az öngyújtók töltésére szolgáló gáz ugyanis legális, eladása-vásárlása-birtoklása nem ütközik törvénybe, a szer nem minősül drognak. Intézkedni abban az esetben tud bárki (gyermekvédelmis, rendőr, polgárőr vagy akár a szomszéd), ha épp tetten érik a „legálisan kábítószerezőket”. Akkor is legfeljebb annyit tehetnek, hogy értesítik a szülőket – onnantól kezdve a családtagokon áll a büntetés mikéntje…

Az öngyújtógázok a hallucinogének csoportjába tartozó szerek – tudtuk meg Fabula Jánosnétól, a Szigethalom és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat helyettes vezetőjétől. Legfőbb veszélyük abban rejlik, hogy olyan kapukat nyitnak meg az elmében, amelyek egyébként éber, tudatos ember számára hozzáférhetetlenek. Használatukat hallucinációk és aluszékonyság jellemzi. Túladagolására utal a kettős látás, a fülzúgás, az orrfolyás, a szédülés, a köhögés, a hányinger, a hányás, a mellkasi és hasi fájdalom, az elmosódó beszéd. Az öngyújtógázok okozhatnak életveszélyes állapotot: légzésbénulást, szívritmuszavart, gyors tudatvesztést, agy- és tüdőembóliát. A palackban lévő bután nehezebb a levegőnél, ezért a gáz egyszerűen megül a tüdőben, így az elbódult fiatal könnyen megfulladhat.

Hajtógázügyben tehát a hatóság tehetetlen. Lelke rajta, aki kereskedőként 12-14 éves, eszement gyerekeknek nagy tételben eladja...

Ezek is érdekelhetnek