Gyomtenger a romokon

EGER SZÉGYENFOLTJAKÉNT EMLEGETIK a vasútállomás melletti területet, amely az egykori borgazdaság szebb napokat látott telephelye volt. Másfél éve olvasói panasz nyomán annak jártunk utána, mikor bontják már le a lepukkant építményeket. Most újra megkerestek minket a lakók, akik egyre idegesebbek.

Ország-világPalágyi Edit2017. 10. 04. szerda2017. 10. 04.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Gyomtenger a romokon Fotó: Gal Gabor +36303330726

Azóta sem lélegeztek fel az egri Szeszfőzde utcában élők, mivel a szomszédjukban továbbra is ott csúfoskodik a borkombinát maradványa.

A romokat közben benőtték a gyomok, így már allergén anyagokat is sodor a szél. – Először tavaly nyáron próbáltuk értesíteni a hatóságokat arról, hogy a telephelyen áldatlan állapotok uralkodnak, majd az idén tavasszal újra szóltunk, de mindhiába. Bezárt ablak mellett is állt a por a lakásunkban, mivel a bontáskor követ őröltek – panaszolja a szomszédos utcában élő olvasónk. Először az aggasztotta a lakókat, hogy az elárvult épületekben hajléktalanok vernek tanyát, később pedig, amikor végre elkezdődött a bontás, a porfelhőktől fuldokoltak.

A bontási munkálatokat azonban néhány hónapja félbehagyták, és a marsbéli tájra emlékeztető területet a természet vette birtokba. Ma már méteres gazok tenyésznek ott, köztük parlagfű vert tanyát. A pollent szabadon sodorja a szél, ráadásul ez Eger egyik forgalmas része, ahol turisták fordulnak meg, gyerekeket is sétáltatnak. Mit tehetnénk a lakók érdekében?

A kormányhivatalnál tájékoztattak: ha a parlagfűszennyezés külterületen található, akkor az Egri Járási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályánál lehet panaszt  benyújtani. (Olvasóink korábbitapasztalatai szerint az elgyomosodott külterületi parcellákat jobban szemmel tartják, s könnyen érkezik a bírság, ha a gazda nem irtja a parlagfüvet – a városokban azonban sokszor forgalmas helyeken is vígan tenyészik a gaz.)

A belterületi telkek a városi jegyző hatásköréhez tartoznak, helyszíni szemle után ő rendelhet el közérdekű védekezést, annak költségét a tulajdonos köteles viselni. Az egri önkormányzat környezetvédelmi ügyintézőjének tanácsát megfogadva bejelentést tettünk elektronikus levélben, és várjuk a fejleményeket.

Ha kiderül, hogy a romos telephelyen „csak” fekete üröm és egyéb gyomok tenyésznek, azok ellen nem kötelező intézkedni, tudtuk meg. Hamarosan azt a választ kaptuk a polgármesteri hivatalból, hogy megtekintették a területet, és megállapították: a növények nagyobb része nem parlagfű, hanem bimbózó gyomnövény, de az is okozhat allergiát. Ígéretet kaptunk arra, hogy rendet vágnak a gyomtengerben. Lapzártánkig azonban nem történt semmi.

A közelben élők megjegyzik: ha a parlagfüvet kiirtják, újra a port hordja majd az őszi szél. Úgy tűnik, csak két rossz közül választhatnak, míg végre el n m takarí ják a romokat…

Ezek is érdekelhetnek