Így néz ki az új patkó

Ha bár csak e hét szombaton lehet végleges választási adatokról beszélni, szinte biztos, hogy kétharmados többséget szerzett a parlamentben a Fidesz-KDNP párszövetség tegnap.

Ország-világO. Horváth György2018. 04. 09. hétfő2018. 04. 09.
Így néz ki az új patkó

Nagyjából a szavazatra jogosultak 67-68 százaléka ment el tegnap szavazni és választott egyrészt helyi parlamenti képviselőt, valamint pártlistát. A részvételi arány igen magasnak számít, azaz kikezdhetetlen legitimitást ad a győzőknek. Még akkor is, ha a hatályos választási szabályok miatt a hatalmon lévők felé lejt a pálya. Tény, az eddig kormányzó hatalom mozgósított és meggyőzött annyi embert, hogy a második helyen végzett Jobbikhoz képest 1,5 millióval több voksot gyűjtött be, a parlamentben 66 százalék fölötti, tehát kétharmados többséget szerzett megint. Ez az arány még változhat, de valószínűleg nem fog, habár a hatóságok javában vizsgálják az egyes, vitatott eseteket, még össze kell számolni a külföldön leadott szavazatokat.

Várhatóan május végén állhat fel az új kabinet, miután megtartotta alakuló ülését az új Országgyűlés, Áder János köztársasági elnök felkérte Orbán Viktort a kormányalakításra stb. Az is csaknem tény, hogy nagyon kevés nő kerül az országházi padsorokba, s a kormányzópárt adja a legkevesebbet. A 199 képviselőből alig 23 tartozik a gyengébbik nemhez.
Most úgy néz ki, hogy a Fidesz-KDNP 133 képviselőt, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a DK 9, az LMP 8, az Együtt 1, a német kisebbség szintén egy főt ad, és nyert Pécsett Mellár Tamás független képviselő is.

Ezek is érdekelhetnek