Illegális bevándorlók a brüsszeli templomban

Az elmúlt évtizedekben sokszor volt már rá példa, hogy migránsok foglalják el a brüsszeli Keresztelő Szent János-templomot. Az épület napok óta ismét illegális bevándorlók lakhelye, ahova most a Magyar Nemzet munkatársát is beengedték. A riporthoz videofelvétel is készült.

Ország-világMagyar Nemzet2021. 02. 04. csütörtök2021. 02. 04.
Illegális bevándorlók a brüsszeli templomban

Napok óta elképesztő jelenetek helyszíne a brüsszeli Sainte-Catherine tértől mindössze pár méterre lévő Keresztelő Szent János-templom. A 17. században felhúzott katolikus templomot közel százötven, illegálisan Belgiumban tartózkodó bevándorló foglalta el, akik közvetlenül a szövetségi belga kormánnyal szeretnének tárgyalni Európában maradásuk érdekében.

A Magyar Nemzet a helyszínen járva szóra bírta a jelenleg elkordonozott templomot őrző egyik biztonsági őrt, aki kérdésükre elmondta: a migránsoknak eszük ágában sincs távozni, Isten házában vannak, tehát abban a hitben lakták be a templomot, hogy a rendőrség által is érinthetetlenek.

Mint fogalmaz, előre tudják azt is, hogy péntek este valószínűleg újabb roham várható, tehát akkor több egyenruhás őrzi majd a szent helyet. Ottjártukkor is folyamatosan rendőrautók köröztek a környéken.

A templom belső terében. Forrás: Magyar Nemzet

A biztonsági őr elmeséli, hogy a bevándorlók nem véletlenül választották a Keresztelő Szent János-templomot: a templom papja előszeretettel kel a védelmükre, ráadásul híre is ment a menedéknek.

A leghíresebb eset 1998-ban egy nigériai bevándorló rendőri fogdában bekövetkezett halála után történt. A fiatal nőt egy dühroham során fojtották meg a rendőrök, majd migránsok egy csoportja tiltakozásképpen, a jogvédelem mellett tüntetve közel négy hónapon át lakott a templomban. Semira Adamu halála nyomán az akkori belga szövetségi belügyminiszter lemondásra kényszerült.

 

 

Ezek is érdekelhetnek