Imponáló teljesítmény, nagy vonzerő - friss kutatás adatai is megerősítik

Fejér megye élre tör - A magyarországi megyék közül Fejérben a legnagyobb a beruházási kedv. Töretlenül toptérség. Huszonöt éve is így volt. A vásárlóerő itt 10 százalékkal magasabb az országos átlagnál – ez derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatásából.

Ország-világKarácsony Ágnes2017. 04. 18. kedd2017. 04. 18.

Kép: Székesfehérvár, 2008. június 11. Székesfehérvár ipari parkjának részlete. MTI Fotó: H. Szabó Sándor, Fotó: H. Szabó Sándor

Imponáló teljesítmény, nagy vonzerő - friss kutatás adatai is megerősítik
Székesfehérvár, 2008. június 11. Székesfehérvár ipari parkjának részlete. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: H. Szabó Sándor

Fejér megye a kilencvenes évek elején a tíz legjobban fejlődő európai térség közé tartozott. Székesfehérvár gazdasági csúcsváros volt már akkoriban is.

– Ez elég jó pozíció, ám könnyű elveszíteni. Fejér megye már sok éve tartja helyét, Magyarországon belül mindenképpen. Itt a legnagyobb a vásárlóerő, 10 százalékkal az országos átlag fölött – mondja a Szabad Földnek Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója.

A GfK kutatása azt is mutatja, hogy Fejér megyében a kiskereskedelmi vásárlóerő is 6 százalékkal túlszárnyalja az országos átlagot, többet fordíthatnak az élelmiszerekre, de még ruházatra is, mint máshol. Persze hagyományosan erős az ipari háttér errefelé, a megye magas képzettségű, itthon a leginkább vonzza a beruházókat. Székesfehérvár iparűzésiadó-bevétele tavaly meghaladta a 15 milliárd forintot.

– Fontos a befektetőknek, miként képzelik el a települések vezetői egy térség arculatát. De különösen lényeges a beruházók számára az oktatás, a felsőoktatás – magyarázza Kozák Ákos.

Nézzük a példákat: a fővárosi Óbudai Egyetem Székesfehérvárott hozta létre Alba Regia műszaki karát, s ugyancsak a megyeszékhely fogadta be a Corvinus Egyetem kihelyezett campusát. A megyei elsőség nyilván nem csupán a nagyobb településeknek kedvez. Vannak itt olyan falvak is – Sárkeresztes, Sukoró, Rácalmás, Kisapostag –, amelyek az utóbbi időben jobban fejlődtek, mint más községek az országban.
 

Ezek is érdekelhetnek