Jancsiból János

Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, a János vitéz elevenedik meg a Miskolci Nemzeti Színházban.

Ország-világ2019. 03. 29. péntek2019. 03. 29.
Jancsiból János

A huszárokkal, óriásokkal, tündérekkel, boszorkányokkal és számos más mesehőssel teli történet mesebalett formájában kerül a gyerekek elé március elejétől a Miskolci Balett előadásában. Egyfajta összművészeti produkció ez: a tánc, a test kifejezőeszközei mellett a táncosoktól elhangzanak Petőfi Sándor verssorai, de báboznak, zenélnek is az együttes tagjai, Kozma Attila rendező-koreográfus instrukciói mentén. A Miskolci Balett ugyanis egy rendkívül nyitott csapat, munkálkodik bennük a kíváncsiság az új lehetőségek és formák iránt.

A történet jól ismert: amíg Kukorica Jancsi Iluskát öleli a folyóparton, az őrzésére bízott nyáj szétszéled. Ezért Jancsit elüldözi gazdája a faluból. A fiú vándorlása közben találkozik zsiványokkal, óriásokkal, beáll lovas huszárnak, harcol a háborúban, ahol megmenti a francia király lányát, meglesi a boszorkányok gyűlését, és még a sárkánykígyót is legyőzi, hogy végül János vitézként beléphessen Tündérországba, és ott újra ölelhesse kedvesét.

A címszerepben Dragos Dániel remekel, Iluskát pedig Szűcs Boglárka alakítja, akinek az egyik kedvenc jelenetében eltűnnek a problémák, nincs rossz és gonosz. Ahol minden örök és tökéletes. Ez Tündérország.

Ezek is érdekelhetnek