Jár nekik az elismerés - Megkapják végre? A teljesített feltételekről Iványi Gábor beszélt lapunknak

Hatvan napot adott az Alkotmánybíróság az Országgyűlésnek, hogy eldöntse, egyháznak tekinti-e a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget vagy sem. A taláros testület a közelmúltban hozott határozatával a törvényhozást a saját maga által hozott jogszabály betartására kötelezte.

Ország-világH. P.2018. 01. 24. szerda2018. 01. 24.
Jár nekik az elismerés - Megkapják végre? A teljesített feltételekről Iványi Gábor beszélt lapunknak

Három és fél éve nyújtották be a kérelmüket a döntés meghozatalára a törvényhozáshoz, tudtuk meg Iványi Gábortól, az említett egyház elnökétől, aki a huzavona legfőbb okának azt tartja, hogy az országgyűlési képviselők a jogszabályok szerint csakis egyféleképpen dönthetnének, vagyis az elismerés mellett.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ugyanis az elnök állítása szerint mind a létszámát, mind az „életkorát” tekintve mindenben megfelel a törvényi előírásoknak.

De mivel az elismerésük nincs a törvényhozás ínyére, inkább napirendjére sem tűzi a kérdést. Az egyház a mulasztásos törvénysértés miatt korábban jogorvoslatért már a Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz is fordult, amely szintén neki adott igazat. A megítélt kártérítést az állam végül kifizette, ám a törvénytelenséget nem szüntette meg.

Az egyház történetét egyébként a folyamatos hátratétel jellemzi.

A rendszerváltás előtti időkben a metodistákból kivált közösséget az Állami Egyházügyi Hivatal üldözte, míg végül 1981-ben mégiscsak elismerte egyházi státuszát, amelyért most ismét küzdenie kell. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nem csupán a templom falai között hirdeti az evangéliumot, hanem gyakorolja is azt. Hajléktalanszállásain, az idősgondozásban összesen mintegy tízezer ember életét könnyíti meg, s részt vesz az oktatásban is.

Az Alkotmánybíróság tehát meghozta a döntését, kérdés viszont, hogy ennek lesz-e foganatja, s a törvényhozás felszámolja-e a törvénytelen állapotot. Az államfő ugyanis áprilisra kiírta a választást, amelynek megtartása előtt már csak néhány alkalommal ülnek össze az országgyűlési képviselők.
 

Ezek is érdekelhetnek