Jó bor, teli pince

Vince a népi hagyományok szerint fontos időjós: ha neve napján napos az idő, az jó, ha esik az eső, az rossz szőlőtermést jelez. A mondás szerint: „Ha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince.” Ezen a napon vágják a Vince-vesszőt, amelyet meleg szobában, vízben hajtatnak, és állapotáról a várható termésre következtetnek. Balatonfüreden január 19–20. között tartják a Vince-napi Borünnepet. A fő helyszín az Anna Grand Hotel és a reformkori városrész.

Ország-világHajós2018. 01. 19. péntek2018. 01. 19.
Jó bor, teli pince

Pénteken irodalmi fröccs várja a vendégeket, és több helyi étteremben kerül sor borvacsorára. Másnap lesz operettműsor, a Badacsonyi Kutató Intézet igazgatója előadást tart a 2017-es évjárat sajátosságairól, ezután az érdeklődők megismerkedhetnek a szőlőültetvények telepítéséhez, felújításához nyújtható támogatások újdonságaival vagy éppen a borkóstolás aranyszabályaival.

Szombat délután lesz Vince-vesszővágás a fiatalok szőlészek által életre hívott Rizling Generáció szervezésében.

Mintegy 50 faházban várják a kóstolni vágyókat a hegyközség tagjai. Lesz sétáló borkóstoló, borfelismerő verseny és boros kvízjáték. Közben a füredi Koloska Senior néptáncegyüttes műsora szórakoztat; a gyerekeket a Vaszary Galéria animációs programjai, illetve kézműves foglalkozások várják.

Ezek is érdekelhetnek