Jogi esetek – Felmondott a bérlőnek

Mely esetben jogos a felmondás? Nézzük az alábbi történetet!

Ország-világDr. Kolozsvári Eszter2020. 04. 18. szombat2020. 04. 18.
Jogi esetek – Felmondott a bérlőnek

Egy férfi a bírósághoz fordult annak megállapítására, hogy a bérlőjének jogosan mondott fel, mivel az a bérleti díjat nem fizette meg. Kérte a bíróságtól a bérlő kötelezését arra, hogy az elmaradt bérleti díjat egyenlítse ki, valamint fizesse meg a késedelmi kamatot is.

A bíróságon a férfi előadta, hogy a bérlővel egy üzlethelyiségre határozott idejű bérleti szerződést kötött. A szerződés a bérlő egyoldalú nyilatkozatával meghosszabbodott, azonban a bérleti díjat nem fizette meg. Így a bérbeadó fizetési felszólítást küldött a bérlőjének, de nem járt eredménnyel. Ezért a bérbeadó a szerződést felmondta, és a szerződés megszűnését követően a helyiséget birtokba vette.

A bérlő a kereset elutasítását kérte arra hivatkozással, hogy az üzlethelyiség nem felelt meg vendéglátás céljára, amire neki kiadta a bérbeadó. Bár első ránézésre megfelelőnek tűnt, azonban a használat során hibákat észlelt, amiket a bérbeadónak is jelzett, aki azonban nem javította ki ezeket, pedig a bérleti díj egy normálisan működő üzlethelyiségre vonatkozott.

A bérlő álláspontja szerint azzal, hogy a bérbeadó nem javította ki a hibákat, ellehetetlenítette a működését, mert a bérbeadó magatartása miatt nem tudta űzni a tevékenységét, s emiatt vált fizetésképtelenné. Azt elismerte a bérlő, hogy ennek ellenére felmondással valóban nem élt.

A bíróság megállapította, hogy a határozott idejű szerződést újabb két évvel a bérlő szándéka alapján hosszabbították meg. A szerződés szerint a bérbeadó felszólítással tíznapos póthatáridőt szabhat a bérlőnek, ha az elmaradna a bérleti díjjal. Amennyiben ekkor sem teljesíti a szerződést, a bérbeadó felmondhatja azt.

Továbbá a bíróság azt is kimondta, hogy a bérlő nem hivatkozhat most hibás teljesítésre olyan hibák miatt, amelyeket kellő gondosság mellett korábban felismerhetett volna. A bérlő a megtekintést követően alkalmasnak találta a helyiséget, amit megerősít az is, hogy a szerződésbe foglalt határozott idő lejártát követően a szerződést meghosszabbította.

A bérlő nem tudta bizonyítani azt az állítását, miszerint a bérbeadóval úgy állapodtak meg, hogy szavatossági problémák esetén visszatarthat a bérleti díjból.

A bérleti szerződés felmondására a polgári törvénykönyv és a Lakás- és helyiségbérletről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, de a bérleti szerződésben a felek másképp is szabályozhatják a felmondás jogát.

Ezek is érdekelhetnek