Karácsonyi Szabad Föld - Rengeteg színes olvasnivaló ünnepi dupla számunkban

December 22-én ünnepi dupla számmal jelent meg a Szabad Föld hetilap. Áldott karácsonyt és boldog új évet kívánunk!

Ország-világSZF-ajánló2017. 12. 22. péntek2017. 12. 22.
Karácsonyi Szabad Föld - Rengeteg színes olvasnivaló ünnepi dupla számunkban


KIEMELT AJÁNLATAINK A DECEMBER 22-ÉN MEGJELENT SZABAD FÖLD HETILAPBÓL:


Interjú Fesztbaum Bélával 
JELENLEG TUCATNÁL IS TÖBB DARABBAN JÁTSZIK, például Témüller a Padlásban, Polonius a Hamletben, Rácz tanár úr a Pál utcai fiúkban, de emellett önálló színházi estekre is jut ideje. Fesztbaum Bélával, a Vígszínház Jászai Mari-díjas művészével beszélgetünk frakkokról, csokornyakkendőkről és monoklikról,vagyis polgárságról, városi és vidéki létről, emberségről.   
"Nyakkendő, ha kibomlik" címmel a friss Szabad Földben.


KORNISS PÉTER ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁSA
a Magyar Nemzeti Galériában kétségkívül 2017 egyik legjelentősebb tárlata. A nyolcvanéves Kossuth-díjas fotográfus képeiből ugyanakkor a budapesti Várfok Galériában is rendeztek egy remek kiállítást. Január első hetében még mindkettő megtekinthető. A kolozsvári születésű Korniss Péter az utolsó órában örökítette meg az erdélyi hagyományos paraszti világot, s követte évtizedekig annak változásait. 
"Szokások látványa" címmel a friss Szabad Földben.


Tanács István homokháti riportja
AZ ELSŐ KÁPOLNA MEGÉPÜLÉSÉTŐL a külföldre vándorlás XXI. századi gyakorlatáig, a szigorú regulák rendjétől a „mindent szabad” világáig mesélik el egy homokháti tanyás község, Zákányszék történetét a különböző nemzedékekhez tartozó Mária-lányok. Mert a változásban ott lakik az állandóság.   
"Fehér lányok felöltöztek" címmel a friss Szabad Földben.


Kártyavető az oltárszobában
HATALMAS POSZTÓKALAP, markáns arcél, szögletes bajusz, ezüst fogsor. Zöld selyeming, gombos mellény, fekete nadrág, hegyes orrú cipő. Minden ujján hatalmas pecsétgyűrű. A soltvadkerti Sztojka Zoltán, alias Kalapos Zoli egy letűnt kor feltűnő jelensége, és azon kevés cigányok egyike, aki nagymestere a kártyavetésnek. Szűzanyaszobrát karácsonykor ünneplőbe öltözteti. 
Borzák Tibor készített portrét, a friss Szabad Földben.


Mindörökké Pulitzer
SZÁZ ÉVE ANNAK, hogy Pulitzer-díjat osztanak az Amerikai Egyesült Államokban. A legkiválóbb újságírók és fotóriporterek kaphatják, valamint zeneszerzők, írók. Magyarországon ezt a díjat nem oszthatja ki senki, és nem is kaphatja meg, jóllehet az elismerés alapítója és névadója magyar, Pulitzer József. De ennek története van. A magyarok Pulitzer-emlékdíjat osztanak – 1989 óta. 
F. Tóth Benedek készített portrét, a friss Szabad Földben.


Négylábú celebek a sikerlistáról
A KARÁCSONYI KÖNYVES HAJRÁBAN vélhetően két szerzőé lesz a legnagyobb siker. Mindketten háromkötetes írók, mindkettőjük mindhárom műve bestseller volt, illetve lesz, mindkettőjüknek több mint 60-60 ezer olyan rajongója van, akik napról napra olvassák bölcsességeiket az interneten. Ja, és mindketten négylábúak. Ismerjék meg a magyar irodalom új üdvöskéit: Deményt, a kötsög keresztnévre is hallgató magyar vizslát és Erzsi Fenevadovát, a brit cirmost.
Szücs Gábor összeállítása a friss Szabad Földben.


Csak a receptet adhatjuk
ÖT GENERÁCIÓ ÓTA ŰZI a cukrászmesterséget az Auguszt család. Majd’ 150 éves történetével Magyarország legrégebbi cukrászdinasztiája, ahol a hagyomány megszakítás nélkül hol apáról fiúra, hol anyáról lányára száll. A 2011-ben Magyar Örökség Díjat kapó család meséje maga a történelem – olykor keserű, de még több édes mellékízzel. A mesélő: a négygyermekes Auguszt Arató Auguszta, az ötödik generációból, aki könyvbe rendezte a történeteket.
Szijjártó Gabriella riportja a friss Szabad Földben.


Termőföld aranyáron
AHOL NÖVEKSZIK a forgalom, ott magasabbak lesznek az árak. Ez az egyszerű közgazdasági tétel a termőföldek esetében is érvényesül. Az elemzők – a Központi Statisztikai Hivatal, az OTP Bank az adóhatóságtól vásárolt adatok alapján, az FHB Jelzálogbank Nyrt.  – erre a következtetésre jutottak, még ha némileg eltérő mértéket is észleltek. 
Hardi Péter elemzése a friss Szabad Földben.


Földvita
TALÁLÓS KÉRDÉS: van két gazda. Az egyik harminc hektáron gazdálkodik, a másik nyolcszázon. Mindketten szeretnének élni elővásárlási jogukkal egy nem egészen egyhektáros területre. Kié lesz végül a föld? Megfejtés a riportban. 
Hardi Péter riportja a friss Szabad Földben.


Csillag
vagy fecske

„MOST ÍGY NÉZ KI A SZABAD FÖLD? Hordtam ki. A posta mindig kevesebbet küldött, minden héten ki kellett centizni, ki nem kap. Ha nem dobtam be, harakiri volt.” Lovasi Andrással, az egykori Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag zenekarok énekesével – túl a Lovasi 50-en, s még innen a 100-on – nem csak a közös újságkézbesítő tapasztalatokról beszélgettünk. Az Emese című dalt ihlető – most már nem is annyira – leányzó még mindig rója a pécsi utcákat, Jutkáról már rég nem hallott.
Markos Mária interjúja a friss Szabad Földben.


Gyászhintó
nászajándékba
AZ ARISZTOKRATÁK FÉNYŰZŐ ÉLETE mellett a láthatatlanul serénykedő cselédség életét is bemutatja a sokáig lepusztult, de mára felújított, építészeti díjjal elismert gyulai Almásy-kastély. Erkel Ferenc és Munkácsy Mihály is megfordult falai közt. Ünnepeiket is idézi a 34 berendezett terem, három évszázad emlékeivel.  
Palágyi Edit írása a "Kalandozó" rovatban, a friss Szabad Földben.


CSALÁDI MAGAZINUNK "MESEBELI TÖRTÉNETEK" ROVATÁBAN:

Nekem Réka
a szemem

ILLATOK, ÍZEK, HANGOK, és persze az időeltolódás – ez jut eszébe Érdi Tamás Prima Primissima-díjas zongoraművésznek legutóbbi kanadai útjáról. Szinte második hazájának érzi, mivel Torontóban szerzett művészdiplomát. Ám a mostani utazás különleges volt, hiszen mindent megmutathatott a feleségének, Rékának.

Kórházi varázslat
BOLDOGSÁGTEREMTŐ előadásokkal „gyógyítanak” a Ciróka Bábszínház művészei. Havonta egyszer keresik fel a kecskeméti kórház gyermekosztályának betegeit, bízván benne, hogy az általuk eljátszott mesék hatékonyabbá tehetik a terápiát.

Tüllszoknyás vigasztalók
Szép keresztszemes képet készített, miközben a nagyobbik fiát várta, s mára megszerette ezt a kreatív elfoglaltságot. Nem csak kislányok babázhatnak, de a fiúk is! S a felnottek is szívesen dédelgetik e szeretetben fogant babákat – meséli Búsné Karl Eszter. Beteg gyerekeknek is jutott az angyalaiból…

Ujlaki Ágnes "Kinek mondjam el" rovatának következő levele is a "Mesebeli történetek" rovatba került - olvasóink számára nyilvánvaló lesz, miért.


VELÜNK ÉLŐ HAGYOMÁNY - KARÁCSONY DÍSZEI
 - HETILAPUNK PÁLYÁZATÁNAK EREDMÉNYHIRDETÉSE, A LEGKIVÁLÓBB ALKOTÁSOK BEMUTATÁSA MELLÉKLETÜNKBEN
LEZÁRULT a lapunk november 10-i számában meghirdetett gyékény-, csuhé-, szalmatárgypályázatunk. Huszonegyen küldték el alkotásaikat, illetve a róluk készült fényképeket: a zsurinek összesen 140 szebbnél szebb munka közül kellett kiválasztania a díjazásra legérdemesebbeket.


KARÁCSONYI MELÉKLETÜNK GAZDAG ÍZAJÁNLÓ ROVATÁBÓL AJÁNLJUK:

Van élet a galuskán túl!
ÚJABB TRÓFEÁVAL gazdagodott az egykori szépségkirálynő: nemrég Dobó Ági nyerte el a Konyhafőnök VIP-címet. A jogász végzettségű, kétgyermekes édesanya hol az abált sertéslábbal küzdött, hol a fojtogató sírással, de végül tízmillió forinttal és rengeteg tapasztalattal lett gazdagabb.


Ínyencek
iskolája
A MÚLT SZÁZAD harmincas éveiben felettébb csiklandozta a Pesti Napló olvasóinak fantáziáját, vajon ki lehet a titokzatos szerző, aki Ínyesmester néven jegyzi hétről hétre megjelenő gasztronómiai témájú írásait? A titok egy fényképnek köszönhetoen leplezoőött le, s kiderült: az álnév mögött a kiváló újságíró, Magyar Elek rejtőzik.

Ezek is érdekelhetnek