Katalónia válaszút előtt

Ezrek vonultak utcára Spanyolország-szerte a hétvégén a központi kormány és Katalónia közötti párbeszéd melletti kiállásuk jegyében. Lapzártánk után döntött a katalán parlament, elválik-e Spanyolországtól a leggazdagabb tartomány?

Ország-világMarkos Mária2017. 10. 13. péntek2017. 10. 13.

Kép: October 7, 2017 - Barcelona, Catalonia, Spain - Following a call from grassroot organization '#parlem?' (do we talk?), coming out of the social networks during the last days, thousands of protesters wearing white clothes shout slogans demanding dialogue instead of a unilateral declaration of independence in front of the Generalitat of Catalonia., Image: 352142213, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News, Fotó: Profimedia

Protesters Gather to Demand Dialog Instead of Independence
October 7, 2017 - Barcelona, Catalonia, Spain - Following a call from grassroot organization '#parlem?' (do we talk?), coming out of the social networks during the last days, thousands of protesters wearing white clothes shout slogans demanding dialogue instead of a unilateral declaration of independence in front of the Generalitat of Catalonia., Image: 352142213, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Fotó: Profimedia

Spanyolország-szerte nagy felfordulást okoztak az utóbbi hetek történései. Továbbra is bizonytalan, miképpen alakul a válság. Az mindenesetre nagy pofon a függetlenségi mozgalom élharcosának számító katalán Carles Puigdemontnak, hogy elődje, Artur Mas a Financial Timesnak azt nyilatkozta: a 7,5 milliós autonóm régió még nem áll készen az „igazi függetlenségre”.

Az ott működő vállalatok ugyanis egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a vezetésre, hogy álljon el az elszakadási tervektől. Mariano Rajoy miniszterelnök leszögezte: – Spanyolország még nagyon hosszú ideig Spanyolország marad.

Az egység megtartása mögött spanyol részről komoly gazdasági érdekek húzódnak, de a katalánoknak sem lenne egyértelműen sikersztori a kiválás. Kétségtelen, hogy a szakadni vágyó országrész adja a spanyol gazdaság nemzeti össztermékének ötödét, valamint Katalóniában állítják elő – az összes tartomány közül – a legtöbb kiviteli cikket.

A központi kormányzatnak sokkal több adót fizet be – 21 százalék –, mint amennyit visszakap onnan.

A katalán függetlenségpártiak éppen ezt az aránytalanságot állították kampányuk célkeresztjébe, amikor azt állították, hogy a Madridnak történő utalások megállításával a katalán költségvetési hiány többletbe fordulhatna. Katalónia a Spanyolországba igazolt külföldi vállalatok – ezzel együtt az igencsak attraktív befektetések – harmadának ad otthont, egyfajta regionális fővárossá változtatva Barcelonát.

Ám az elszakadás nem mérhető csupán a régiós költségvetés eurómillióiban. Az uniós tagsággal kapcsolatban is rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Ha egykor Katalónia független államként kopogtat majd az EU ajtaján, az összes tagország támogatását el kell nyernie a felvételhez – beleértve Spanyolországét is. A közösségből való kiesés egyúttal a tartományból az unióba és más országokba irányuló exporttermékek költségének jelentős emelkedését is jelenti. Katalónia a kiválással azon kevés országok közé csúszna vissza, melyek nem tartoznak a World Trade Organizationhöz, ami azt jelenti, hogy további akadályok gördülnének a kereskedelme elé.