Kegytárgyak másképp

Krisztus gótikus vagy Krisztus barokk? Krisztus egyetemes, kortalan és transzcendens – véli Lenzsér-Mezei Kata. Budapest ad majd otthont szeptember 13–20. között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, az építész-ötvösművész ez alkalomból készített reprezentatív monstranciát. A különleges szentségmutató és további liturgikus tárgyak a fővárosi E-Galériában láthatók.

Ország-világSzijjártó Gabriella2020. 03. 17. kedd2020. 03. 17.

Fotó: Ambrus Marcsi

Kegytárgyak másképp Fotó: Ambrus Marcsi

Monstrancia, magyarul Úrmutató vagy szentségmutató a római katolikus egyházban az oltáriszentség ünnepélyes megmutatására szolgáló liturgikus kegytárgy. Ünnepélyes szentségimádás vagy körmenet alkalmával használják, benne csiszolt kristályon vagy üvegen át látható a csíptetőbe fogott szentostya.

A közelgő magyarországi katolikus világtalálkozó alkalmából a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága még 2018-ban kétfordulós pályázatot írt ki egy reprezentatív monstrancia művészi tervezésére és elkészítésére.

Lenzsér-Mezei Kata ötletével alapvetően törekedett a tradicionális, hagyománytisztelő felépítésre, de kortárs anyaghasználattal és szerkesztésmóddal kívánta megvalósítani.

Lenzsér-Mezei Kata kettős szentségmutatója igazi anyagkavalkád! Fotó: Ambrus Marcsi

A zsűri egyhangú döntéssel a Magyar Művészeti Akadémia-ösztöndíjas építész-ötvösművész munkáját választotta.

A keresztény családban felnőtt alkotó nem mozgott idegen terepen. A kereszt mint szimbólum kifejezi a Teremtő (Isten) és az emberek közötti, illetve az emberek egymás közötti kapcsolatát. Lenzsér-Mezei Katának nagyon fontos volt, hogy kettős monstranciája közvetítse mindezt, a tiszta isteni szeretetet.

Több műhely közös munkájának eredményeként született meg a 157,5 centiméter magas, 81,3 kilogramm súlyú, több mint négy kilogramm ezüst és aranyozott ezüst felhasználásával elkészített szentségtartó. Az ötvös- mellett lakatos-, galvanizáló-, gravírozó- és üvegművesműhelyekben készültek el az elemek, hogy aztán egyetlen nagy egységet alkossanak.

A hagyomány és a kortárs szemlélet együttese alkotja a kiállítás anyagát. Fotó: Ambrus Marcsi

Az E-Galériában az Anyag és ima című tárlaton március 20-ig láthatók a monstrancia és a köré tervezett további liturgikus tárgyak: gyertyatartók, kelyhek, püspökgyűrűk, mellkeresztek, medál, kancsó.

Nemesacél, aranyozott réz, ezüst, aranyozott ezüst, kék üveg, tükör, optikai üveg, galvanizált réz, patinázott réz, beton felhasználásával készült, rendkívül kecses és letisztult formájú kegytárgyakban gyönyörködhetünk.

A kiállítás további erénye, hogy egy fotóválogatással a tervezés és az elkészítés folyamatába is bepillantást enged.

Ezek is érdekelhetnek