Kémek közé keveredett

Megdöbbenést okozott múlt héten a brit közvéleményben, hogy a legnagyobb példányszámú bulvárlap, a The Sun által megszerzett és nyilvánosságra hozott információk szerint Jeremy Corbyn beszervezett ügynök volt a hidegháború csúcsán.

Ország-világR. Hahn Veronika2018. 02. 27. kedd2018. 02. 27.
Kémek közé keveredett

Rupert Murdoch médiacézár lapját a 64 éves cseh exkém, Jan Sarkocy tájékoztatta, aki a nyolcvanas években Jan Dymic álnéven szolgált Londonban a csehszlovák követségen.

A Margaret Thatcher kormányfő által kiutasított ügynök állítása szerint kétszer találkozott az akkor még „mezei” képviselővel, és pénzzel honorálta szolgálatait. A szigetországban bűncselekménynek számít, ha valaki tudatosan kapcsolatba kerül egy másik ország titkosszolgálatával. Corbyn nem tagadja: többször is találkozott Sarkocyval Londonban, de naivan elhitte, hogy diplomataként dolgozott a csehszlovák nagykövetségen. Megbízója ragaszkodik ahhoz, hogy Corbynt beszervezték és „nagyra tartott” jelentéseit továbbították a szovjet hatóságokhoz is.

A munkáspárti vezető abban az időben rajongott Moszkváért, és nem kizárólag a pénz motiválta együttműködését. Corbyn és érintett munkatársai vehemensen tagadják, hogy beszervezték volna őket, míg más pártok képviselői és egy online petíció máris több ezer aláírója vizsgálatot sürget az ügyben.
 

Ezek is érdekelhetnek