Ki előlegezi meg a hitelt? A mestertől nem várható el, hogy saját zsebből fizesse

Bár számos előremutató elemet tartalmaznak az energetikai hitelek felvételének nemrégiben közzétett feltételei, még mindig kérdéses a hitel eredményessége, osztotta meg véleményét érdeklődésünkre a konstrukcióról Koritár Zsuzsa, a Magyar Energiahatékonysági Intézet munkatársa.

Ország-világHardi Péter2017. 09. 12. kedd2017. 09. 12.
Ki előlegezi meg a hitelt? A mestertől nem várható el, hogy saját zsebből fizesse

Vegyünk egy egyszerű példát: valaki szeretné energetikailag korszerűsíteni az otthonát, ezért egy hárommillió forint értékű munkát rendel meg a vállalkozótól. Ehhez szeretné a most szeptembertől felvehető hitelt igénybe venni. Megvan hozzá a feltételül szabott tízszázalékos önrésze is, vagyis példánknál maradva, 300 ezer forint, ám ennyivel hiába megy oda a vállalkozóhoz, hogy szerezze be az anyagot, az ugyanis általában a költségek felét teszi ki, jelen esetben másfél millió forintot.

Márpedig a hitelt addig nem veheti igénybe, ameddig az önrész elköltéséről nem mutat be számlát. Azt pedig igazán nem várhatja el a mestertől, hogy az saját zsebből előlegezze meg az anyag árát, amíg a hitelhez hozzájut. Valójában tehát utófinanszírozásról van szó, ez pedig hátráltató tényező lehet.

Ez annál is sajnálatosabb, mivel a kamattámogatott hitel felvételének feltételei kecsegtetők.

A lakás-takarékpénztári számlán lévő megtakarítások az elő- vagy végtörlesztésre immáron felhasználhatók, és kedvezőbb helyzetbe kerültek az otthonaik energiahatékonyságát fontolgató lakóközösségek is.

Ezek is érdekelhetnek