Kormányfőből államfő - Vučić roppant érdekes és ellentmondásos politikus

Aleksandar Vučić jelenlegi szerb miniszterelnök nyerte meg déli szomszédunkban a vasárnap megtartott elnökválasztás első fordulóját. Az IPSOS közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a szavazók 58 százaléka voksolt rá, tehát abszolút többséget szerzett.

Ország-világKirály Farkas2017. 04. 07. péntek2017. 04. 07.
Kormányfőből államfő - Vučić roppant érdekes és ellentmondásos politikus


A második helyen Saša Janković volt ombudsman (februárban lemondott posztjáról, hogy indulhasson az elnökválasztáson) végzett, a szavazatok mindössze 14 százalékát megszerezve. A második fordulót április 16-án rendezik meg. Teljesen fölöslegesen, hiszen Vučić több szavazatot szerzett, mint az összes ellenjelölt – de a törvény ezt írja elő.

Aleksandar Vučić roppant érdekes és ellentmondásos politikus – egyrészt ragaszkodik ahhoz, hogy országa belépjen az Európai Unióba, másrészt viszont egyre szorosabbra fűzi kapcsolatát Oroszországgal. 1993-ban lépett be az ultranacionalista Szerb Radikális Pártba. 2008-ban aztán szakított a radikálisokkal, és csatlakozott a Szerb Haladó Párthoz. Három  éve, 2014 áprilisában kormányfővé választották.

Most pedig államfő lesz. Egyes hangok szerint Vučić céljai között lehet az elnöki pozíció megerősítése, valamint egy névleges kormányfő kinevezése, azaz a hatalom összpontosítása a saját markában – ahogyan ezt Vlagyimir Putyin valósította meg Oroszországban.

Az orosz elnökkel épp a választás hetének hétfőjén tárgyalt Moszkvában Vučić. A TASZSZ orosz hírügynökség már aznap közölte a hírt: Szerbia, egy tavaly decemberi egyeztetés alapján, ingyen kap Oroszországtól 6 MiG–29-es vadászrepülőgépet, 30 T–72-es harckocsit, és 30 BRDM–2 típusú felderítő járművet. Egészen biztos, hogy a választás eredményében is jelentős szerepet játszott az, hogy az államelnökjelölt-miniszterelnök ilyen ajándékcsomaggal tért vissza az orosz fővárosból.

Mindez pompás összhangban van azzal, amit Vučić március 24-én, országa NATO általi bombázása kezdetének 18. évfordulóján jelentett ki: „Szerbia most erősebb, mint az utóbbi években és évtizedekben volt. Soha többé nem fog elszenvedni olyan agressziót, amelyből nem győztesen kerül ki.” Biztató.