Közel és Távol: ünnepel a Kelet

Közel- és Távol-Keleten mostanában ünneppel telnek a napok, a hetek. A kínaiak a Tavasz ünnepét, a zsidók a Fák Újévét ülik meg.

Ország-világGábor Móni2009. 02. 06. péntek2009. 02. 06.
Közel és Távol: ünnepel a Kelet

Kínai Újév
A kínai Új év, azaz tavaszünnep a Gergely naptár szerint minden évben a február 4-éhez legközelebb eső újhold napján van. Még a kínaiak többsége is csak az aktuális hivatalos naptárból tudja meg, mikorra is esik a legnagyobb és egyben egyetlen nem állami ünnepe.

A tavaszünnep a tavasz és az újév kezdete. Ilyenkor a világ népességének negyede az ünneppel van elfoglalva, függetlenül attól, hogy Kínában él vagy éppen az otthonától távol. A nagy családoknak ilyenkor van alkalma összejönni, megajándékozni egymást és elhalmozni rokonaikat jókívánságokkal, ugyanis szabadság nem nagyon van az év többi napján.

Az ünnepi készülődés hetekkel megelőzi az ünnepet. Ennek legfontosabb része a főzés mellett a takarítás, amellyel igyekeznek jelképesen megszabadulni mindentől, ami az előző évben kellemetlen volt. A takarítással azonban nagyon kell vigyázni, nehogy a sok rosszal együtt a jószerencséjüket is kisöpörjék a házból. Ezért aztán nem kifelé, hanem a szoba közepe felé söpörnek, és lehetőség szerint a hátsó ajtón viszik ki a szemetes lapátot. Mire az ünnep beköszönt, nemhogy szemét, de a takarítás relikviái sem lehetnek a házban.

Az ünnep előestéje a legfontosabb pillanat. Összegyűlnek a kínaiak, és hagyományos játékokat játszanak, de manapság már gyakran csak a tévét nézik, és rendkívül vigyáznak arra, hogy minden jól alakuljon. Hiszen ahogy telik a tavaszünnep napja, várhatóan olyan lesz az egész év is. Az ünnepre nagyon sok ételt szokás főzni, hogy másnapra bőséggel maradjon, ezek mindegyike szerencsét hoz. Éjfélkor pedig kitárják az ajtókat és az ablakokat, hogy az óév akadály nélkül távozhasson.

Az újév első napján is különleges szokások élnek. Nem ejtenek ki semmilyen negatív tartalmú szót. Kerülik a halállal, szellemekkel kapcsolatos szavakat is. A sírás kifejezetten tilos, hiszen, aki ekkor teszi, az a hagyomány szerint, egész évben sírni fog. Fontos kelléke az ünnepi asztalnak a nyolcszögletű tálca. Erről nyolcféle rágcsálnivalóval kínálják az ünneplőket.

Az új évi dekoráció színe a piros, mert ez a gazdagság, bőség és szerencse színe. Szokás ilyenkor egy kis piros tasak ajándékozása is, melybe papírpénzt csomagolnak, kizárólag páros számút, hiszen a páratlan számok szerencsétlenséget hoznak annak is, aki adja és annak is, aki kapja.

Az újév a hagyomány szerint 15 napig tart, de ma már az emberek Kínában csak kevesebb, mint egy hét szünetet kapnak. Az ünnepsorozat az év 15. napján a Lampionünneppel zárul és Kínában, valamint a kínai kolóniákban visszatérnek a megszokott hétköznapok. A következő szerencsét hozó piros betűsig 15 nap híján egy évet kell várni.

És, hogy mire számíthatunk? 2009. föld elemű esztendő a kínai asztrológia szerint. Január 23-án, mikor az új hold felkelt, a Yin Föld Bivaly évébe léptünk, ami újfajta tanulási feladatokat, kihívásokat és lehetőségeket hoz mindannyiunk számára. A bivaly lassú, alapos, kényelmes, anyagias és fontos neki a föld, az otthon. És azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a kínai szlengben a bivaly a magyar „király” szleng-kifejezésünknek felel meg. Használjuk hát ki ez évben a bivaly összes jelentését és lehetőségét!

Tavaszünnep a Közel-Kelet egy szegletén
A zsidóság, legyen izraeli vagy a diaszporában élő, Svát hó 15. napján a Fák Újévét ünnepli.
A Biblia szerint amikor a fák látták, hogy az embernek külön újéve van, azt mondták: „Az ember a mező fája. Az ember a fára, a fa az emberre hasonlít. Úgy igazságos, hogy a fáknak is legyen újéve.” Az egekben elfogadták a fák kérését és megkérdezték őket, mikor legyen az újévük? A fák azt válaszolták: „Nekünk vízre van szükségünk. Legyen a Vízöntő jegyében, Svát hónapban!” És így is lett! – így a Biblia.

A természet szeretete már Mózes korában is fontos volt a zsidóság számára. A gyümölcsfák védelme különösképpen. A hagyomány szerint gyümölcsfát még háború idején sem szabad kivágni, és a fák életének első három évében tilos megenni a fa gyümölcsét, a negyedik évben pedig fel kell vinni Jeruzsálembe, hogy elárasszák az utcákat a gyümölccsel. A szeretet, a természet tisztelete így szállt nemzedékről nemzedékre.

A Fák Újéve napjainkban is fontos esemény. Izrael földjén a faültetéssel ünnepelnek. Izraelen kívül, ahol még fagyos a föld, az ültetés nem járna sikerrel, így az Ígéret Földjének hét legjellemzőbb terményét fogyasztják ilyenkor: búzát, árpát, szőlőt, fügét, olajbogyót, gránátalmát és mézet. Vannak közösségek, ahol a Svát hó 15-i dátum miatt tizenötféle gyümölcsöt esznek. Szokás ilyenkor az aszalt gyümölcsök fogyasztása is.

Az ünnep, mint minden zsidó ünnep, a családok összejövetelét, a közösség erősítését is jelenti. Kisebb, nagyobb közösségek ülnek az ünnepi asztalhoz. Az asztalokat gyümölcsökkel, borral, virágokkal és égő gyertyákkal rakják tele. A hangulat tavaszi.

2009-ben a Fák Ünnepét február 9-én ünnepli a zsidóság. A Fák Újéve kiváló lehetőség mindenkinek, zsidónak és nem zsidónak arra, hogy egy nap tizenötféle gyümölcsöt egyen, ültessen fát, és kicsit egészségesebben éljen.

Ezek is érdekelhetnek