Lappangó párlatok

Nyílt levélben adta a köz tudtára a minap a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT), hogy az utóbbi években kialakult hazai párlat- és pálinkafőzési szabályok hatására kialakult gyakorlat végeredményben „ki fogja végezni az első számú hungarikumként számon tartott” pálinkát, el fogja lehetetleníteni a hazai legális piacot, tönkreteszi a nagyobb, kereskedelmi méretű szereplőket.

Ország-világhogy2019. 05. 01. szerda2019. 05. 01.
Lappangó párlatok

Igazából a 2010 óta tartó hazai házi, azaz otthoni párlatfőzés szabályozásában több lépcsőben lezajlott folyamat alakította ki a mai helyzetet. Elsőként a kormány meghirdette a pálinkafőzés szabadságát. Szinte semmi nem korlátozta ezt a tevékenységet. Csakhogy az Európai Unió szabályai ránk is vonatkoznak, s ezeket többéves pereskedés után itthon is be kellett vezetni. Elvben manapság csak saját gyümölcsből, csak szűk családon belüli fogyasztásra lehet otthon főzni évi 86 liter (50 fokos) italt, még a szomszédot sem lehet belőle megkínálni. Ehhez képest több millió liter pálinka, párlat jelenik meg feketén a piacon. Ez teszi tönkre a kereskedelmi főzdéket, s ezt nevezi a PNT láthatatlan konkurenciának mostani levelében.

Láthatatlan, mert a hivatalos számok azt mutatják, hogy gyanúsan kevés berendezésről tudnak a hatóságok, gyanúsan kevés házi főzésű párlatra vált ki a lakosság kedvezményes párlatjegyet. Mindezt az önkormányzatoknak kellene ellenőrizniük, végrehajtaniuk. Eközben a hivatalos kereskedelmi főzdék forgalma folyamatosan csökken, adóterheik nőnek, a pálinka mármár az egyik legdrágább ital lett a boltokban. A párlatkészítésben kettős mércét alkalmaz a kormány, és intézkedéseivel ellehetetleníti az ágazat gazdasági működését – szögezi le a Pálinka Nemzeti Tanács, amely lényegében tárgyalásra szólította fel a kormányt.

VAJDA JÓZSEF FELVÉTELE

Ezek is érdekelhetnek