Az elmúlt tíz évben 150 ezerrel kevesebb új lakás épült, mint amennyi épülhetett volna – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az április elején megnyílt Construma kiállításon. Ami viszont ennél is elgondolkoztatóbb, hogy szavai szerint egymillióval kevesebb lakást újítottak fel.

Lehet drágább, ha jobb

Örök kérdés, hogy a kereslet és kínálat rendszerében mi az, ami elvárt, és mi az, ami teljesülhet, de Koji László szerint Magyarország lemaradásban van, amit az elkövetkező 15 évben a felmerülő új igényeket kiszolgálva kellene behozni. Az ÉVOSZ javaslatokat is kidolgozott arra vonatkozóan, hogyan lehetne előbbre jutni. Úgy vélik, hogy az EU-támogatások mértéke 2020 után várhatóan csökkeni fog, így az ennek következtében várható változás csak akkor nem okoz majd gondot a magyar gazdaságnak, ha 2020-ig jelentős építés-beruházási vonzatú gazdaságfejlesztést végeznek. A növekedés az elmúlt években az ÉVOSZ tanulmánya szerint is érezhető volt, hiszen az építőipar 2017-es teljesítménye elérte a 2,494 milliárd forintot, és ez az eredmény mintegy 30 százalékkal meghaladta a 2016-os évet. Ebben szerepet játszottak az ország rendelkezésére álló uniós források, a bruttó nemzeti össztermék 4,2 százalékos bővülése, a lakásépítési finanszírozások, valamint a kormány lakásépítést ösztönző programjai. Az építőipar teljesítménye 2018-ban folyóáron már a 3,300 milliárd forintot is elérte.

S bár a kormány 2019. december 31-i határidővel lezárta a kedvezményes forgalmi adóval működő lakásépítési programot, az ÉVOSZ olyan kompenzációs javaslatot dolgozott ki, amellyel lehetővé vált, hogy a 2018. november 1-jén építési engedéllyel, bejelentéssel rendelkező új építésű lakóingatlanok 2023. december 31-ig ötszázalékos áfával fejezhetők be. Az ingatlanpiaci szereplők azzal is számolnak, hogy a szektorban jelentős lesz az árdrágulás mértéke, az alapanyagoktól kezdve a munkaerőn át a négyzetméterárakig, de egyetértenek abban, hogy ha mindez minőségibb kivitelezéssel és alacsonyabb üzemeltetési költségekkel jár, akkor ezt a drágulást a piac jó eséllyel tolerálni fogja.

KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.