Malacka az ölben

Kutya és macska után nem kizárt, hogy a sertés (hogy ne mondjuk: a disznó) lesz az új házi ölállatka. Amire a „miniatűr” változatai révén lehet jó esélye; újszülöttjei oly kicsik, hogy elférnek egy csészében is, ám súlyuk később, felnőttkorukban sem haladja meg a 15 kilót.

Ország-világValló László2015. 12. 30. szerda2015. 12. 30.

Kép: (GERMANY OUT) Memleben Erlebnistierpark Nachwuchs bei den Micro Pigs den Micro Schweinen Mikro Schweine , der kleinsten Schweinerasse der Welt . Seit märz 2013 hält der Tierpark zwei Micro Schweine ( Würstl , das Männchen und Schnitzel das Weibchen ) gestern wurde der erste Wurf, 7 Ferkel geboren Tiertrainerin Birgit Stache kümmert sich um die kleinen Ferkelchen (Photo by Schellhorn/ullstein bild via Getty Images), Fotó: ullstein bild

Memleben Erlebnistierpark Nachwuchs bei den Micro Pigs den Micro Schweinen Mikro Schweine  , der kleinsten Schweinerasse der Welt . Seit märz 2013 hält der Tierpark zwei Micro Schweine ( Würstl , das
(GERMANY OUT) Memleben Erlebnistierpark Nachwuchs bei den Micro Pigs den Micro Schweinen Mikro Schweine , der kleinsten Schweinerasse der Welt . Seit märz 2013 hält der Tierpark zwei Micro Schweine ( Würstl , das Männchen und Schnitzel das Weibchen ) gestern wurde der erste Wurf, 7 Ferkel geboren Tiertrainerin Birgit Stache kümmert sich um die kleinen Ferkelchen (Photo by Schellhorn/ullstein bild via Getty Images)
Fotó: ullstein bild

A törpemalac-változatok egyikét egy angol tenyésztő hozta létre három faj keresztezéséből. Minimalackáit csakis párban árulja, mégpedig állatbaráti szempontból. Ugyanis ha a gazdái egyedül hagynák az egy szem malacot, az előbb-utóbb testilelki beteg lenne. Mert ezek az állatok nagyon igénylik a mozgást, a velük való foglalkozást, a törődést, hiszen intelligensek, játékosak (és a szobatisztaságra is könnyen ránevelhetők).

Egy kanadai tenyésztő ritka új-zélandi sertésfaj nemesítése révén hozott létre minimalacokat, legújabban pedig egy kínai kutatóintézet állított elő ilyeneket génsebészeti eljárással.

A kiválasztott fajta saját genetikai állományát „szerkesztették át” oly módon, hogy hatástalanították a növekedési hormon receptorát kódoló gént, így a sejtek nem kapták meg a növekedést megindító jelet, és az állat törpe maradt. Eredetileg az emberi betegségek tanulmányozására hozták létre a kutatók a törpemalacokat, de újabban már házi kedvencként árusítják. A természetvédők és az állatorvosok nincsenek elragadtatva az új divattól, mondván: a sertés természetes környezete az erdő, a mező, a mocsár, esetleg az ól, nem pedig a süppedő szőnyeg és a kanapé.