Máris 800 ezren vannak, egymillióra nőhet a számuk!

ALKOHOL NÉLKÜL. Borúlátó jóslatok szerint éveken belül a mostani 800 ezerről egymillióra nőhet az alkoholisták száma Magyarországon.

Ország-világHabik Erzsébet2017. 06. 01. csütörtök2017. 06. 01.

Kép: Kocsma italozás alkohol fogyasztás rövidital sör pálinka alkoholista Guba 2014.10.10. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Máris 800 ezren vannak, egymillióra nőhet a számuk!
Kocsma italozás alkohol fogyasztás rövidital sör pálinka alkoholista Guba 2014.10.10. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Az alkoholizmus kezelése összetett feladat, amelybe a testi bajok gyógyítása mellett a megvonási tünetek enyhítése, a pszicho- és szocioterápia, valamint a rehabilitáció is beletartoznak.

Az alkohol az utolsó pohár után 12–48 órával kiürül a szervezetből, eleinte enyhébb tüneteket: alkohol iránti sóvárgást, kézremegést, izzadást, feszült lelki állapotot okozva.

További alkoholfogyasztás nélkül pár napon belül az esetek mintegy 15 százalékában kialakul a delirium tremens, aminek szövődményei halálosak is lehetnek. Felléphet alvászavar, szorongás, erős végtagremegés és fokozott verejtékezés, epilepsziás roham.

A beteg zavarttá és nyugtalanná válik, hallucinációk kínozzák, anyagcseréje és immunrendszere teljesen felborul.

Delirium tremens esetén intenzív kórházi kezelésre van szükség, ahol a beteg állapotát stabilizálják. A közvetlen veszély elhárultával az alkoholfüggők hosszas terápiára szorulnak.

Ezek is érdekelhetnek