Márton nap és disznóölés a falumúzeumban

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében hagyományőrző programokat szerveznek a Göcseji Falumúzeumban.

Ország-világBozsér Erzsébet2008. 11. 05. szerda2008. 11. 05.
Márton nap és disznóölés a falumúzeumban

Mindmáig már többen tekintették meg a Zalai Múzeumok kiállítóhelyei nek bemutatóit, mint tavaly egész évben. Dr. Vándor László igazgató elmondta: összesen mintegy 49 ezer látogatót regisztráltak, s ez még a hátralévő időben növekszik. A Göcseji Falumúzeum különösen vonzotta az érdeklődőket, háromezerrel többen, 34 ezren csodálták meg a tájegység paraszti építészetét, hagyományait, amelyhez igazi unikumként kapcsolódik a finnugor részleg.
Az ősz beálltával is kínál tartalmas programot a Göcseji Falumúzeum, ugyanis a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében hagyományőrző programokat szerveznek. A télre készülődés hangulatát idézi meg november 8-án a Márton naphoz kötődő libás program.  Előrebocsátották, hogy saját libáikat nem áldozzák fel, nem vágják le, hozott „anyagból” készülő libaételek, forralt bor, kukorica tarkedli, lélekmelegítő pálinka, sült gesztenye, sült tök – és alma illatfelhője fogadja majd a látogatókat.  Hagyományőrzők tollfosztást idéznek meg, kézművesek bemutatói zajlanak, táncház és a Libavarázs című mesemondó verseny győzteseinek műsora alkotja a programot.
November 29-én zalai disznóölés helyszíne lesz a Falumúzeum. Kiderült, nem is olyan egyszerű egy ilyen népi hagyományt bemutatni, mert meg kell küzdeni a hatósági bürokráciával. Levágni lehet a disznót, perzselni azonban szalmával már nem engedi a tűzoltóság, csak palackos perzselővel. A frissen töltött hurka-kolbász sem süthető meg és fogyasztható el a hatósági előírások miatt, így azután a kedves nagyérdeműnek húsüzemi készítményekkel kell beérni. A múzeumi szakember ugyanakkor kisfilmeken tudja bemutatni, hogy nyugat-európai kollégái nem ismernek ilyenfajta akadályokat.
Még szerencse, hogy a disznó valódi lesz…

Fotó: Látogatók a Göcseji Falumúzeumban, Kiss Ferenc

Ezek is érdekelhetnek