Meddig romlik még?

AMIT A NYÁR ÓTA többször is megírtuk lapunkban, azt a statisztika is bizonyította. Augusztusi-szeptemberi a legfrissebb adat: az élelmiszerek az utóbbi években szinte már elfeledett mértékben drágultak. Annyira, hogy a pénzromlás ütemét, az inflációt is markánsan megemelték.

Ország-világO. Horváth György2018. 10. 24. szerda2018. 10. 24.

Kép: őstermelő piac allee budapest fehérvári út fogj kezet a termelővel mozgalom friss zöldség gyümölcs eladó bevásárlás élelmiszer étkezés felelős gasztronómus 2014 08 12 Fotó: Kállai Márton

Meddig romlik még?
őstermelő piac allee budapest fehérvári út fogj kezet a termelővel mozgalom friss zöldség gyümölcs eladó bevásárlás élelmiszer étkezés felelős gasztronómus 2014 08 12 Fotó: Kállai Márton

Az élelmiszerek szeptemberben 4,6%-kal drágultak. Ez már szinte trend: hónapok óta 4-5%-os az áremelkedés e termékkörben. Emellett a kormány által befolyásolt áron adott dohány, ital és üzemanyag árának ennél is nagyobb ütemű felemelése löki meg hónapról hónapra az inflációt. Évek óta nem tapasztalt mértékű a pénzromlás, most havonta 0,2–0,5%-kal nő, ami éves összesítésben akár a 3,5-4%-ot is elérheti: szeptemberben már 3,6%-nál tartottunk. Ebben leginkább a meggyengült forint hatása érhető tetten. Az aszály okán a mezőgazdasági termékek is drágultak itthon, illetve az Európát is sújtó szárazság miatt az import is többe kerül, mint korábban. Ezért az élelmiszerek ára is folyamatosan emelkedik, szinte alig akad termék, amelynek az árcéduláján ne lennének egyre nagyobb számok.

Szeptemberben az üzemanyagok ára 15, az élelmiszereké pedig 5%-kal emelkedett, az egyéb termékcsoportoknál mérsékeltebb változás tapasztalható. Az élelmiszerek ára átlagosan 4,6%-kal nőtt, az idényárasaké 21,2%-kal emelkedett, ezen belül a burgonya 36,5, a friss zöldség 38,4%-kal drágult.

Éves összehasonlításban augusztusban 6%-kal nőttek a mezőgazdasági termelői árak. A növényi eredetű áruk 11%-kal drágultak, miközben az állati termékeké 2,1%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Nem állt meg a gabonaárak emelkedése: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztusban 14%-kal drágultak a termények. Ezen belül a búzáért 15%-kal fizettek többet a kereskedők, mint egy évvel korábban, a kukoricáé 13%-kal emelkedett. A  drágulás elsősorban a világpiacon zajló folyamatok miatt történt.

A gyümölcsök ára viszont 0,8%- kal mérséklődött. A legnagyobb a visszaesés az almánál: e terményért 20%-kal fizettek kevesebbet az idén, mint tavaly; a szilva ára ennél is nagyobb mértékben, 37%- kal esett vissza.

A zöldségfélék ára 21,5%-kal lett magasabb a júliusban mért 11,6%-os emelkedés után. A paradicsom ára 22,5%-kal nőtt, annak ellenére, hogy 36%-kal többet vásároltak fel belőle, mint tavaly augusztusban. Az uborka 35,4, a fejes káposzta 51,4, a saláta 37,7%- kal került többe – viszont a sárgarépa ára 116,0%-kal megugrott, miután júliusban is 66,8%-kal volt drágább az egy évvel korábbinál. A borsó és a zöldbab ára az átlagnál kevésbé: 4,4, illetve 19%-kal emelkedett.

Az élő állatok ára – a vágósertésének 9,7%-kos visszaesése következtében – 3,6%-kal csökkent. A  vágómarha és a baromfi felvásárlási ára alig 0,3%-kal volt magasabb a tavaly augusztusinál, a vágójuh 7%-kal drágult.

A tej felvásárlási ára 1,1%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a tojásé 1,9%-kal emelkedett, az egyéb állati termékek felvásárlási ára viszont 17,9%-kal nőtt.

KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE

 

Ezek is érdekelhetnek