Medvekolbászt ne tarts a hűtőben!

Tilos otthon emberszabású majmot tartani, nem viselhetsz fókabőr bundát, és a kaviár kanalázásával is csínján kell bánni! Medvekolbászt meg különösen ne tarts a hűtődben! Új, a veszélyeztetett élőlényekkel kapcsolatos jogszabály lépett hatályba Magyarországon.

Ország-világO. Horváth György2008. 12. 02. kedd2008. 12. 02.
Medvekolbászt ne tarts a hűtőben!

Az utóbbi évek talán legfurcsább történetére derült fény: medveszalámit és medvekolbászt foglaltak le az élelmiszer-biztonsági ellenőrök. A Romániából származó 106 csomagnyi húsféleséget néhány hónapja a zöldtárca a Nemzeti Nyomozó Irodával és a élelmiszerbiztonsági ellenőrökkel közösen foglalt le.

Magyarország feltételezhetően a kaviár csempészetének egyik jelentős útvonala. Legutóbb november elején találtak a záhonyi vámosok 88 doboz illegális eredetű orosz kaviárt, melynek értéke meghaladja a 4 millió forintot.

Az esetek folytathatók az ezerszám elkobzott védett madarakkal, teknősökkel, egyéb egzotikus és kevésbé ismert fajokkal. Nem életlen, hogy a hatóságok most új, szigorúbb szabályokat léptetnek életbe. Ennek értelmében emberszabású majmot ezentúl csak állatkertben lehet tartani. Más majomfajok otthoni gondozása csak akkor engedélyezett, ha azok megfelelnek az állatkertek számára előírt szabályoknak. 35 ezer veszélyeztetett élőlényt tartalmaz az a lista, melyek gyűjtése, tartása, a belőlük készült termékek kereskedelme tilos. Ez az úgynevezett CITES lista, melyet a Washingtoni Egyezményt aláíró 174 ország hagyott jóvá. Ennek apropóján készült és szigorodott az új magyar kormányrendelet.

A védett fajok élő példányait elsősorban hobbi állattartók, kertészetek, állatkertek, illetve orvos-biológiai kutatólaboratóriumok vásárolják fel, míg az elpusztult egyedek luxuscikként, vadászati trófeaként, élelmiszerként, gyógyszerként vagy egyszerűen csak ajándéktárgyként kerülnek nemzetközi forgalomba. Ez a kereskedelem mára már világméretű. Évente állatok és növények százmillióit fogják be élőhelyeikről. A több lépcsős kereskedelmi láncban a legnagyobb bevétele ebből nem az állatokat befogóknak van, hanem a kereskedőknek. Az ebből származó éves bevétel a világpiacon eléri a 160 milliárd USA dollárt.

Nemcsak a majmokat, hanem a fókákat is védi az új jogszabály: a CITES hatálya alá tartozó fókafajok prémjének tartását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben tilos lesz valamennyi prémjéért vadászott fókafaj szőrméjének tartása, behozatala és kereskedelme.

A szervezett bűnözői csoportok által irányított orvhalászat és kaviárcsempészet miatt a tokhalak világszerte a kipusztulás szélére kerültek. Védelmük érdekében a CITES szigorú szabályokat állapít meg a kaviár feldolgozásával, csomagolásával és kereskedelmével foglalkozó üzemek számára.

Magyarországon is több vállalkozás foglalkozik tokfélék szaporításával, nevelésével, illetve kaviár termelésével, az új jogszabály részletes szabályokat állapít meg ezek engedélyezésével, nyilvántartásával és ellenőrzésével kapcsolatban. Kaviárfeldolgozást, -csomagolást, illetve -átcsomagolást kizárólag az igazgatási hatóság által engedélyezett és nyilvántartott üzem végezhet, a kaviártároló edényeket pedig egyedi jelöléssel kell ellátni.

Ezek is érdekelhetnek