Megélni- és látnivalók a világból

A világ minden szegletében – a nagyvárosokban éppúgy, mint az apró falvakban – a helyiek sokszor igen furcsa fesztiválokon ünneplik meg szentjeiket, nemzeti identitásukat, az életet vagy az elmúlást. Bár idén a tömeges rendezvények elmaradnak, lássuk, hová érdemes elutaznunk, minek lehetünk részesei – s bízzunk benne, hogy már a közeljövőben!

Ország-világBalogh Boglárka2020. 08. 23. vasárnap2020. 08. 23.

Kép: Participants take part in the International Bathtub Regatta on the Meuse River in Dinant, southern Belgium on Aug. 15, 2016. Starting in 1982, participants vie to create the most impressive bathtub-based craft and compete in the 1km regatta down the Meuse River in Dinant on Aug. 15 each year., Fotó: Gong Bing

International Bathtub Regatta In Dinant, Belgium
Participants take part in the International Bathtub Regatta on the Meuse River in Dinant, southern Belgium on Aug. 15, 2016. Starting in 1982, participants vie to create the most impressive bathtub-based craft and compete in the 1km regatta down the Meuse River in Dinant on Aug. 15 each year.
Fotó: Gong Bing

Fiestas del Charco (Lagúnafesztivál)

Mikor: szeptember 11.

Hol: Spanyolország, Grand Canaria, Aldea

Soha nem fogtak még kosárral vagy szatyorral halat? Épp itt az ideje kipróbálni! Öt órakor kilövik a rakétát, ekkor indulhat a roham a sziget hegyei közé ékelt tóhoz.

A Kanári-szigetek harmadik legnagyobbikát, Gran Canariát sokan csak luxusnyaralóhelynek tartják, holott Aldea, a zord hegyek csipkézte nyugati partszakasz különleges terület.

Az itt megrendezett Fiestas del Charco ezreket vonz a vadregényes völgybe. A tó körül összegyűlt fesztiválozók egyvalami miatt érkeznek: hogy gyakorolják az em­barbascadát, az ősi, kosarakkal művelt halászati technikát. Álljunk be a fesztiválozók közé, ragadjunk zacskót vagy kosarat, és pontban délután öt órakor rohanjunk be a tóba.

A parton állók biztatásától és nevetésétől visszhangzik a táj, a tó valósággal forrong, mindenütt kezek, kosarak merülnek a vízbe, ám a csillogó halak folyton megszöknek. A kiadós fürdő után a fieszta a parton folytatódik tovább, és együtt fogyaszthatjuk el a végül mégiscsak kifogott sügéreket.

Cooper-hegyi sajtgurítás

Mikor: május utolsó hétfője

Hol: Egyesült Királyság, Brockworth

Lehetne-e annál haszontalanabb programunk, mint hogy mi magunk is beálljunk a sajtot üldözők közé?

Mielőtt nekilátnánk a tréningnek, nézzük, mivel is jár ez a nem mindennapi verseny. A sajtgurítást a legtöbb nemzet fiai-lányai teljesen értelmetlennek tartanák, nem így az angolok. A Cooper-hegyen ugyanis ezrek szurkolása közepette immár 200 éve folyik a cseppet sem veszélytelen versengés, melynek célja, hogy a résztvevők üldözőbe vegyék a hegy tetejéről legurított négykilós Gloucester-sajtot.

Az akár 125 km/h sebességgel száguldó csemegét valakinek el kell kapnia, de legalábbis épségben kell elsőként célba érnie. A hegy azonban annyira hepehupás és meredek, hogy lefutni rajta képtelenség, így a versenyzők, hogy a lábukat, karjukat ne törjék, különböző technikákat találtak ki az üldözésre. Van, aki egyszerűen fenéken csúszva próbálkozik, mások vetődnek és a többit a gravitációra bízzák, akadnak lehempergők, míg a rutinosak a futás-hátsón siklás-futás kombinációját alkalmazzák.

A sérülések ellenére minden évben növekszik a nevezők száma. Ha a győztes nem szorul orvosi segítségre, megkapja a sajtot, a neve bekerül az erre az alkalomra készült nagykönyvbe, és a közönség éljenzése közepette indulhat mulatozni a Sajtgurítók Pubjába.

A kereszténység Spanyolországban csakúgy, mint az európai nemzetekben, a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a Szentlélek eljövetelét. Fotó: Balogh Boglárka

Romería de El Rocío

(El Rocío lovas zarándoklat)

Mikor: pünkösdhétvége

Hol: Spanyolország, El Rocío

Flamencoruhák, Szűz Mária-szobrok, színes karavánok: ez vár minket a világ legnagyobb lovas zarándoklatán, ahol több mint egymillió emberhez csatlakozhatunk.

A kereszténység Spanyolországban csakúgy, mint az európai nemzetekben, a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a Szentlélek eljövetelét. Számos szokás kötődik ehhez az időponthoz, közülük az egyik legfontosabb esemény a Mária-kegyhelyek felkeresése.

A Sevillától 81 kilométerre fekvő, hétszáz lakosú andalúz kisváros, El Rocío nem mondható turistaközpontnak. A szélkavarta sárgás homok, a rekkenő hőség, a fehérre meszelt házak elé kikötött lovak, mint valami vadnyugati tájkép. Ám minden pünkösdhétvégén hatalmas porfelhő közeledik a határ felől, paták dübörögnek, dobok peregnek, muzsika harsan, s a semmiből kibontakozik a virágokkal és fodrokkal feldíszített, ökrök húzta baldachinos karavánok tengere.

A XV. századi legenda szerint, amikor egy tikkadt vadász El Rocío határában nekidőlt egy odvas fának, Szűz Mária-relikviára lett figyelmes. Magával vitte a falujába, ám mire felébredt, a szobor eltűnt. Újra az odvas fában találták meg a hívek. A falusiak úgy határoztak, ott kell szentélyt állítani a szűznek, ahol lenni szeretne. Így épült a Harmatos Boldogasszony temploma köré El Rocío, ahová évente százezrek zarándokolnak.

Észt pár a verseny pillanataiban. Fotó: Ari-Pekka Keraenen Lehtikuva, AFP

Asszonycipelő Világbajnokság

Mikor: július 5–6. Hol: Finnország, Sonkajaervi

Tegyük próbára szerelmünk erejét, és nevezzünk be az északi versenyre, amelyre a világ minden tájáról érkeznek párok. Sonkajaervi kisvárosában évente megrendezik a feleségcipelő bajnokságot, amikor a férfiaknak az oldalbordáikat különféle akadályokon kell átcipel­niük. A szakasz 250 méter hosszú, egyik része a szárazföldön, míg a másik egyméteres vízben található.

A szabályok szerint a feleségnek legalább 17 évesnek kell lennie, és a súlya nem lehet kevesebb 49 kilónál; ha az asszony ennél pehelysúlyúbb, pótlást kell hordania. A nőket három pozícióban lehet vinni: háton ülve, vállon átvetve vagy pedig észt stílusban, amikor az asszony fejjel lefelé lóg, lábaival a férje nyakát-vállát öleli, miközben szorosan fogja embere derekát.

Az nyer, aki a leghamarabb teljesíti a távot. A fődíj mellett a legszórakoztatóbb párnak, a legerősebb férjnek és a legjobb jelmeznek is jár elismerés, úgyhogy az edzést kezdjük el minél előbb.

 

Nemzetközi Fürdőkád Verseny

Mikor: augusztus 15.

Hol: Belgium, Dinant

Bármilyen tákolmánnyal nevezzenek is a csapatok a megméretésre, annak egy fürdőkádat mindenképpen tartalmaznia kell, beszerelt motorról szó sem lehet, csakis evezőlapát vagy vitorla használható.

Brüsszeltől 45 kilométerre, Dinant városá­ban már 38 éve megrendezik a Nemzetközi Fürdőkádversenyt, melynek lényege, hogy a versenyzők az adott év témájának megfele­lően kipingált és felépített úszókád-tutajokon egy kilométer hosszan evezzenek a Mouse folyón.

A furcsa fesztivál ötlete akkor pattant ki a város kiváló, nagy bajuszú szakácsa, Alberto Serpagli fejéből, amikor egyik nap meghallotta a rádióban annak a francia férfinak a történetét, aki egy káddal evezett végig a Mouse folyón. Ez ihlette meg a séfet, hogy a szomszédos Charleroi-ban a szemétre kitett fürdőkádakat összegyűjtse, és Dinant mindenre kapható lakosainak negyven darabot eladjon az ócskapiacon. Ezzel 1982. augusztus 15-én kezdetét vette Belgium egyik legmeghökkentőbb népünnepélye.

Ezek is érdekelhetnek