A világ minden szegletében – a nagyvárosokban éppúgy, mint az apró falvakban – a helyiek sokszor igen furcsa fesztiválokon ünneplik meg szentjeiket, nemzeti identitásukat, az életet vagy az elmúlást. Bár idén a tömeges rendezvények elmaradnak, lássuk, hová érdemes elutaznunk, minek lehetünk részesei – s bízzunk benne, hogy már a közeljövőben!

Megélni- és látnivalók a világból

Fiestas del Charco (Lagúnafesztivál)
Mikor: szeptember 11.
Hol: Spanyolország, Grand Canaria, Aldea

Soha nem fogtak még kosárral vagy szatyorral halat? Épp itt az ideje kipróbálni! Öt órakor kilövik a rakétát, ekkor indulhat a roham a sziget hegyei közé ékelt tóhoz.
A Kanári-szigetek harmadik legnagyobbikát, Gran Canariát sokan csak luxusnyaralóhelynek tartják, holott Aldea, a zord hegyek csipkézte nyugati partszakasz különleges terület.

Az itt megrendezett Fiestas del Charco ezreket vonz a vadregényes völgybe. A tó körül összegyűlt fesztiválozók egyvalami miatt érkeznek: hogy gyakorolják az em­barbascadát, az ősi, kosarakkal művelt halászati technikát. Álljunk be a fesztiválozók közé, ragadjunk zacskót vagy kosarat, és pontban délután öt órakor rohanjunk be a tóba.

A parton állók biztatásától és nevetésétől visszhangzik a táj, a tó valósággal forrong, mindenütt kezek, kosarak merülnek a vízbe, ám a csillogó halak folyton megszöknek. A kiadós fürdő után a fieszta a parton folytatódik tovább, és együtt fogyaszthatjuk el a végül mégiscsak kifogott sügéreket.

Cooper-hegyi sajtgurítás
Mikor: május utolsó hétfője
Hol: Egyesült Királyság, Brockworth

Lehetne-e annál haszontalanabb programunk, mint hogy mi magunk is beálljunk a sajtot üldözők közé?
Mielőtt nekilátnánk a tréningnek, nézzük, mivel is jár ez a nem mindennapi verseny. A sajtgurítást a legtöbb nemzet fiai-lányai teljesen értelmetlennek tartanák, nem így az angolok. A Cooper-hegyen ugyanis ezrek szurkolása közepette immár 200 éve folyik a cseppet sem veszélytelen versengés, melynek célja, hogy a résztvevők üldözőbe vegyék a hegy tetejéről legurított négykilós Gloucester-sajtot.

Az akár 125 km/h sebességgel száguldó csemegét valakinek el kell kapnia, de legalábbis épségben kell elsőként célba érnie. A hegy azonban annyira hepehupás és meredek, hogy lefutni rajta képtelenség, így a versenyzők, hogy a lábukat, karjukat ne törjék, különböző technikákat találtak ki az üldözésre. Van, aki egyszerűen fenéken csúszva próbálkozik, mások vetődnek és a többit a gravitációra bízzák, akadnak lehempergők, míg a rutinosak a futás-hátsón siklás-futás kombinációját alkalmazzák.

A sérülések ellenére minden évben növekszik a nevezők száma. Ha a győztes nem szorul orvosi segítségre, megkapja a sajtot, a neve bekerül az erre az alkalomra készült nagykönyvbe, és a közönség éljenzése közepette indulhat mulatozni a Sajtgurítók Pubjába.

A kereszténység Spanyolországban csakúgy, mint az európai nemzetekben, a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a Szentlélek eljövetelét. Fotó: Balogh Boglárka

Romería de El Rocío
(El Rocío lovas zarándoklat)
Mikor: pünkösdhétvége
Hol: Spanyolország, El Rocío

Flamencoruhák, Szűz Mária-szobrok, színes karavánok: ez vár minket a világ legnagyobb lovas zarándoklatán, ahol több mint egymillió emberhez csatlakozhatunk.
A kereszténység Spanyolországban csakúgy, mint az európai nemzetekben, a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a Szentlélek eljövetelét. Számos szokás kötődik ehhez az időponthoz, közülük az egyik legfontosabb esemény a Mária-kegyhelyek felkeresése.

A Sevillától 81 kilométerre fekvő, hétszáz lakosú andalúz kisváros, El Rocío nem mondható turistaközpontnak. A szélkavarta sárgás homok, a rekkenő hőség, a fehérre meszelt házak elé kikötött lovak, mint valami vadnyugati tájkép. Ám minden pünkösdhétvégén hatalmas porfelhő közeledik a határ felől, paták dübörögnek, dobok peregnek, muzsika harsan, s a semmiből kibontakozik a virágokkal és fodrokkal feldíszített, ökrök húzta baldachinos karavánok tengere.

A XV. századi legenda szerint, amikor egy tikkadt vadász El Rocío határában nekidőlt egy odvas fának, Szűz Mária-relikviára lett figyelmes. Magával vitte a falujába, ám mire felébredt, a szobor eltűnt. Újra az odvas fában találták meg a hívek. A falusiak úgy határoztak, ott kell szentélyt állítani a szűznek, ahol lenni szeretne. Így épült a Harmatos Boldogasszony temploma köré El Rocío, ahová évente százezrek zarándokolnak.

Észt pár a verseny pillanataiban. Fotó: Ari-Pekka Keraenen Lehtikuva, AFP

Asszonycipelő Világbajnokság
Mikor: július 5–6. Hol: Finnország, Sonkajaervi

Tegyük próbára szerelmünk erejét, és nevezzünk be az északi versenyre, amelyre a világ minden tájáról érkeznek párok. Sonkajaervi kisvárosában évente megrendezik a feleségcipelő bajnokságot, amikor a férfiaknak az oldalbordáikat különféle akadályokon kell átcipel­niük. A szakasz 250 méter hosszú, egyik része a szárazföldön, míg a másik egyméteres vízben található.

A szabályok szerint a feleségnek legalább 17 évesnek kell lennie, és a súlya nem lehet kevesebb 49 kilónál; ha az asszony ennél pehelysúlyúbb, pótlást kell hordania. A nőket három pozícióban lehet vinni: háton ülve, vállon átvetve vagy pedig észt stílusban, amikor az asszony fejjel lefelé lóg, lábaival a férje nyakát-vállát öleli, miközben szorosan fogja embere derekát.

Az nyer, aki a leghamarabb teljesíti a távot. A fődíj mellett a legszórakoztatóbb párnak, a legerősebb férjnek és a legjobb jelmeznek is jár elismerés, úgyhogy az edzést kezdjük el minél előbb.

 

Nemzetközi Fürdőkád Verseny
Mikor: augusztus 15.
Hol: Belgium, Dinant

Bármilyen tákolmánnyal nevezzenek is a csapatok a megméretésre, annak egy fürdőkádat mindenképpen tartalmaznia kell, beszerelt motorról szó sem lehet, csakis evezőlapát vagy vitorla használható.

Brüsszeltől 45 kilométerre, Dinant városá­ban már 38 éve megrendezik a Nemzetközi Fürdőkádversenyt, melynek lényege, hogy a versenyzők az adott év témájának megfele­lően kipingált és felépített úszókád-tutajokon egy kilométer hosszan evezzenek a Mouse folyón.

A furcsa fesztivál ötlete akkor pattant ki a város kiváló, nagy bajuszú szakácsa, Alberto Serpagli fejéből, amikor egyik nap meghallotta a rádióban annak a francia férfinak a történetét, aki egy káddal evezett végig a Mouse folyón. Ez ihlette meg a séfet, hogy a szomszédos Charleroi-ban a szemétre kitett fürdőkádakat összegyűjtse, és Dinant mindenre kapható lakosainak negyven darabot eladjon az ócskapiacon. Ezzel 1982. augusztus 15-én kezdetét vette Belgium egyik legmeghökkentőbb népünnepélye.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.