Megtörni a varázslatot - Börtön a városért

HA VAN nyitott börtön, akkor az egri biztosan az. Bár onnan sem szökhetnek ki a fogvatartottak, de az intézet programjaival megpróbálhatnak kapcsolatban maradni a családjukkal.

Ország-világPalágyi Edit2017. 01. 25. szerda2017. 01. 25.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Megtörni a varázslatot - Börtön a városért Fotó: Gal Gabor +36303330726


Emeletes ágyak közt száradó ruhák – az egri börtön az egyik legzsúfoltabb az országban: 126 férőhelyen 197 fogvatartott – női elítéltek és előzetesben levő férfiak – osztozik. Az ígéretek szerint 2018 végére, az épülő hevesi börtön jóvoltából enyhül a zsúfoltság. Ma is arra törekszenek, hogy ne váljon pokollá a fogvatartottak élete, sőt minél nyitottabbá tegyék e zárt világot. A nők úgy gondolják: a legnagyobb büntetés, hogy nem lehetnek együtt a gyermekeikkel.

– A Börtön a városért programunk kilenc éve működik, a fogvatartottak 86 alkalommal szépítették Egert, összesen 8-9 ezer munkaórában dolgoztak a közösségért. Érdekes módon egyetlen negatív, előítéletre utaló megjegyzés sem érte a programot, sőt többen is elismerték a munkájukat – tudjuk meg Juhász Attilától, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokától. A női mesekör angol mintára jött létre, s az első cél az volt, hogy a büntetésüket töltő anyák meséket mondjanak CD-lemezre, amiket otthon a gyermekeik meghallgathatnak. Később a kör vezetője, Luzsi Margó révén ráébredtek, hogy a mesék a felnőttek lelkére is jótékonyan hatnak.

Vajon miért cél, hogy a fogvatartottak jól érezzék magukat, hiszen büntetésből időznek a rács mögött?

– Akik most akár előzetesben, akár jogerősen elítélve töltik a börtönbüntetésüket, a legtöbben egyszer majd visszatérnek a társadalomba, úgy mondjuk: a te szomszédjaid lesznek meg az enyémek – érvel a börtönparancsnok.

Tizennyolcezren ülnek a magyar börtönökben, ami egy Mezőkövesd nagyságú város népessége.

Hosszabb távon jobb a társadalomnak is, ha nem kőkemény helyen edződve, a túlélésért küzdve töltenek el éveket. A gyermekeik így is ártatlanul bűnhődnek: a harmaduk nem csupán az anyját veszíti el átmenetileg, de az otthonát is, mert nincs, aki gondoskodjon róla. A statisztikák szerint a börtönviseltek gyermekeinél 60 százalékkal nagyobb az esélye, hogy később ők is rács mögé kerülnek. A parancsnok szerint a büntetés-végrehajtásban azért kell javítani a körülményeket, hogy „megtörjék a gonosz varázslatot".

– Rengeteg a szabadidőm. A hímzésen, olvasáson túl is próbáltam lekötni magam – indokolja az 53 éves Rita, miért vesz részt hetente a mesekör foglalkozásán. Mielőtt gazdasági bűncselekmény miatt börtönbe jutott volna, sokat mesélt az unokájának, olykor maga ötlött ki történeteket. A börtön falai között olyan olvasnivalót keresett, amely messzire repíti a rácsok közé zárt valóságtól. Így kezdett neki az Ezeregy éjszaka meséinek, bár ezer napnál kevesebbre ítélték. Rita elárulja: azért „utazik” a mesék birodalmába, mert ott mindig győzedelmeskedik az igazság. S ez akkor is megnyugtatja, ha a való életben gyakran az ellenkezőjét tapasztalja…

Renátának négy gyermeke van, a legkisebbnek, a 7 esztendősnek nemrég volt a születésnapja. A 35 éves asszony kerítés bűncselekménye miatt „élvezi” a büntetés-végrehajtás vendégszeretetét. Állítja, korábban a pénz körül forgott az élete, el sem tudta képzelni, hogy hetente háromszor ne menjen fodrászhoz, de amióta benn van, mindent átértékelt.

Most azok a pillanatok éltetik, amikor majd otthon a nyakába ugranak a gyermekei. – Anyaként minden áldott reggel úgy kelek fel és nézek a tükörbe, hogy magamra hagytam azokat, akikért felelősséget kell viselnem. Előre tudom, hogy milliószor megkapom majd a kamasz gyermekeimtől: ne magyarázzak nekik, hiszen börtönben voltam. Elkövettem egy óriási hibát, s ezt a terhet egész életemben viselnem kell – mondja.

A magyar népmeséket azért szereti, mert azokban a legkisebb fiú mindig sokra viszi, és a jóság, a segítőkészség elnyeri jutalmát. Bizakodik: – Fontos, hogy bármi történt is, a gyermekeim higgyenek a csodákban…