Menetelünk a diadalúton

Borbély Alexandra, a Testről és lélekről című magyar alkotás főszereplője kapta a Legjobb Színésznő díjat a 30. Európai Filmdíj berlini ceremóniáján.

Ország-világMunkatársunktól2017. 12. 16. szombat2017. 12. 16.

Kép: The Hungarian actress Alexandra Borbely gives thanks for the award for "Best Actress" during the 30th European Film Awards in Berlin, Germany, 9 December 2017. Photo: Tobias Schwarz/AFP-POOL/dpa, Fotó: TOBIAS SCHWARZ

European Film Awards 2017
The Hungarian actress Alexandra Borbely gives thanks for the award for "Best Actress" during the 30th European Film Awards in Berlin, Germany, 9 December 2017. Photo: Tobias Schwarz/AFP-POOL/dpa
Fotó: TOBIAS SCHWARZ

A szobor értékét tovább növeli, hogy olyan „nagyágyúkat” is jelöltek a kategória díjára, mint az Oscar-díjas Juliette Binoche vagy az ugyancsak Oscar-tulajdonos és szintén francia Isabelle Huppert.

A Testről és lélekről hosszú szünet után készült el, a filmrendező Enyedi Ildikó tizennyolc évig nem kapott támogatást nagyjátékfilmre – „kárpótlásul” viszont a világpremierje után azonnal elhozta a Berlinale nagydíját, és azóta is sorra nyeri a fesztiválokat. Összesen 91 országban vették meg a forgalmazási jogokat. Magyarország ezt a filmet nevezte az Oscar-díjra. Egyébként az Európai Filmdíjon a svédek taroltak: a Legjobb Látványtervező, a Legjobb Forgatókönyv, a Legjobb Rendező (Ruben Östlund), a Legjobb Komédia és a Legjobb Film díját is A négyzet című alkotás stábja birtokolhatja. Sőt a Legjobb Színész is ezt a produkciót erősíti: főszereplője, a dán Claes Bang térhetett haza az európai Oscarral.
 
(Lapzártánk után tették közzé a külföldi filmek kategóriájában az Oscar-díjra esélyes alkotások szűkített listáját. 92 szóba jöhető, kiváló film között a Testről és lelekről bejutott a legjobb kilenc közé!
Lásd erről részletesen Csákvári Géza összefoglalóját a Népszavában

 

Ezek is érdekelhetnek