Menü négyszáz forintból

Napi egy fontból, átszámítva négyszáz forintból látja el a családját Pat, egy angol nő. Tapasztalatait megosztotta a Facebookon, számos magyar követője is akad. A csekély összegből is tartalmas ételeket lehet készíteni, mondja, ha a legfőbb alapanyagaink a liszt, a tojás és a cukor. Az egészséges táplálkozás alapelveitől ugyan messze áll ez a szemlélet, de ha valaki szűkösen gazdálkodik, akkor az olcsó, de laktató ételekkel számolhat. Idővel sokak számára már játékos kihívássá is vált ez a spórolás vagy kreatív gazdálkodás.

Ország-világLengyel Gabriella2016. 09. 09. péntek2016. 09. 09.
Menü négyszáz forintból

Pat állítja: aki a liszttel, tojással, cukorral megtanul bánni, készíthet tésztát, kalácsot, pizzát, kenyeret, lángost, gombócot. Ez már elég széles kínálat, amit különböző ízesítéssel jól lehet variálni. A bristoli asszony napi menüajánlata szerint reggelire vajas zsemle, ebédre paprikás krumpli, vacsorára párizsis zsemle hozható ki az egy fontból – a hazai árakat figyelembe véve is nagyjából 400 forintba kerül ez a menü. Szegényes, de kétségtelenül jól lehet vele lakni, csak szénhidráton kívül nemigen tartalmaz más tápanyagot. Persze e módszer hívei nem csak üres kenyeret és krumplit esznek, sok gazdaságos zöldségreceptet is megosztanak egymással, de a hús valóban ritka vendég a 400 forintos keretben.

Bár ha valaki szoros költségvetést készít és heti egy nagy bevásárlást tart, akkor kihozhat némi húst ennyi pénzből is. Az internetes csoportban a tagok recepteket cserélnek, a maradékok hasznosítására adnak ötleteket, segítenek kinyomozni az olcsó beszerzési helyeket, a Szedd magad! akciókat, a közelben élő termelők pedig cserével szereznek újabb élelmiszereket.