Mindent egy lapra

Egyre közelebb kerül Magyarország ahhoz, hogy akár egyetlen személyazonosító okmánnyal intézhessük el banki tranzakcióinkat. Az úgynevezett e-személyi már három éve használatos nálunk, de most úgy tűnik, idővel jöhet az e-jogosítvány is.

Ország-világ-ftb-2019. 04. 27. szombat2019. 04. 27.

Kép: kormányablak hivatalos ügyintézés járási hivatal okmányiroda lakosság papírok dokumentum budaörs 2013 01 03 Fotó Kállai Márton

Mindent egy lapra
kormányablak hivatalos ügyintézés járási hivatal okmányiroda lakosság papírok dokumentum budaörs 2013 01 03 Fotó Kállai Márton

Bevezetése, vagyis 2016 óta az ország lakosainak mintegy 38 százaléka igényelt már e-személyit. Ennek lényege az, hogy a kártyán lévő csip egyszerre több adatot is tárolhat rólunk: színes fényképünket, TAJ-, tb- és adóazonosítónkat, de őrizheti elektronikus aláírásunkat és ujjlenyomatunkat is. Ebbe a lehetőségi kínálatba illeszkedik most az is, a kormány már vizsgálja annak lehetőségét, hogy a jogosítványra vonatkozó adatokat is e-formában lehessen tárolni, valamint ezen túlmenően az e-személyi akár azonnali banki tranzakciók lebonyolítására lehessen alkalmas.

Az én pénzem internetes portál megírta, a Magyar Közlönyben már megjelent egy kormányhatározat, amely a belügyminisztert bízza meg annak vizsgálatával, hogy az elektronikus tárolóelemmel rendelkező személyazonosító igazolványok képessé tehetők-e az azonnali banki tranzakciók átutalására, de ehhez további személyazonosság igazolására szolgáló (például lakcím) adatok beillesztésének lehetőségére van szükség az e-személyi csipjébe. Ennek sorába illeszkedik a járművezetés jogosultságára vonatkozó adatok bevitelének lehetősége is, ami azt jelenti, hogy idővel már elegendő lesz egyetlen plasztik alapú, csippel rendelkező kártyát magunknál tartani, és annak segítségével szinte mindent el tudunk majd intézni: személyi azonosítást, internetes foglalást, átutalást, vásárlást. Ennek adat- és személybiztonsági kihívásai már egy új kor felé nyitnak kaput.

KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE