Nagy átverések karácsony idején

Egyre többen keresik fel az internetes oldalakat annak reményében, hogy ott olcsóbban találnak karácsonyi ajándékokat. A „dizájner táska”, „ingyen zene”, „ingyen film” azonban mindig legyen gyanús, mert sokszor rejtenek csalást, s így csalódást!

Ország-világKovács Réka2009. 12. 12. szombat2009. 12. 12.
Nagy átverések karácsony idején

Az elmúlt két évben átlagosan minden ötödik online vásárló esett áldozatául a netes kóklereknek. Az internetes bűnözés virágzik, s nem csak a számítógépet teheti tönkre, hanem pénzt is kicsalhatnak tőlünk, vagy akár a személyazonosságukkal is visszaélhetnek.

A MarkMonitor és a Symantec közös felmérése szerint a webshopok 24 százaléka nagy valószínűséggel hamisított vagy lopott árut is kínál. A „dizájn táska” (designer handbags) kereső-kifejezésre kapott találatok 67 százaléka például nagy valószínűséggel nem jogtiszta árut próbál értékesíteni.

Karácsony és az Újév közeledtével megnő az ünnepi témájú levélszemét mennyisége is. Ez amellett, hogy bosszantó, kártékony szoftver vagy adathalász támadás közvetítője is lehet.

Tanácsok:
– Ne nyissuk meg a gyanús e-mailt és csatolmányt.
– Ne válaszoljunk a személyes információt kérő e-mailre.
– Használjunk jó hírű gyártótól származó tól, közvetítőtől származó, napra kész védelmi megoldást.
– Ha egy alkalmazás internetes hozzáférésének engedélyezéséről vagy elutasításáról kell dönteni, mindig az elutasítást válasszuk, kivéve, ha tökéletesen biztosak vagyunk abban, hogy az elérendő hely valódi és biztonságos.
– Ha vezeték nélküli hálózatot használunk, védjük azt jelszóval és ne engedjük meg, hogy ismeretlen számítógépek hozzáférjenek otthoni hálózatunkhoz.
– Betűk és számok keverékéből álló, rendszeresen megváltoztatott, erős jelszavakat használjunk.
– Ne adjuk meg bankkártyánk adatait nem védett webhelyen! Ellenőrizzük, hogy a böngészőben a címsor https://-sel kezdődik-e, és a képernyő jobb alsó sarkában látható-e a lakat.
– Használjunk webhely-minősítő szolgáltatást, ami az adott webhely felkeresése előtt tájékoztat minket, hogy az veszélyes lehet-e.
– A banki és hitelkártya-kimutatásokat rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e rajtuk gyanús tranzakció.

Ezek is érdekelhetnek