Nagyi keres unokát

Magányos idősek, egyedülálló szülők, kisgyerekek – mindannyian jól járhatnak a pótnagymama-, pótunoka-kereső programban. Az Egyszülős Központ kezdeményezése a generációk egymásra találását segítené.

Ország-világHardi Judit2017. 07. 30. vasárnap2017. 07. 30.
Nagyi keres unokát

Ma már egyre több időskorú él egyedül, a gyerekek kirepültek, az unokák az ország másik végében vagy éppen a határon túl élnek. Nem ritka, hogy a nagyszülők csak interneten keresztül látják unokáikat. Közben pedig egyre növekszik a csonka családok száma, az egyedülálló szülők pedig nem sok segítséget kapnak.

Babysitterre sokaknak nem futja, emellett pedig komoly probléma, hogy ezek a szülők magukra hagyottnak érzik magukat. Ezt az áldatlan állapotot enyhítené az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány.

A szervezet már korábban foglalkozott a pótnagyikereső lehetőséggel – erről lapunkban is írtunk ("Legyél a mi nagyink!", Szabad Föld, 2016.)–, most pedig azt tapasztalják, még nagyobb a társadalmi igény erre, ezért ősztől kampányszerűen foglalkoznak majd a pótnagyszülők és pótunokák egymásra találásával.

A 2005-ben létrejött alapítvány már jó ideje foglalkozik többek között tanácsadással, rászorulók üdültetésével, a tavaly év végén kapott kormányzati támogatásból hamarosan megnyitja az Egyszülős Központ-székházat

Magyarországon jelenleg több mint 350 ezer egyszülős család él.

Az Egyszülős Központ kutatást is végzett, amelyben ezer egyedülálló szülot kérdeztek meg: kiderült, hogy nem az anyagi gondok okozzák a legnagyobb problémát, hanem az, hogy magukra vannak hagyva.

Most osztol azonban új családtagok, pótnagyszülők segíthetnek, de az egymásra találás az idősek magányát is oldja, ők is támogatásra lelhetnek a fiatalok körében.

Ezek is érdekelhetnek