Nem lappang tovább

A Virág Judit Galéria téli árverésén az 1,179 milliárdos összleütési érték rekordnak számít a magyar árverések történetében. Az aukció egyik legjobban várt tétele Tihanyi Lajos „kétoldalú” alkotása volt, amelynek egyik oldala a párizsi Pont St. Michelt, a másik pedig Ádámot és Évát ábrázolja.

Ország-világMunkatársunktól2018. 01. 10. szerda2018. 01. 10.
Nem lappang tovább

A mű 80 millió forintos kikiáltási árról indult, és végül 220 millió forintért vitték el. Ez az ár a Tihanyi-életműben rekordnak számít, ezzel a kép a magyar aukciók történetének pedig harmadik legmagasabb áron elkelt festménye lett.

Csontváry Kosztka Tivadar taorminai tartózkodása során festett, Olasz halász című műalkotása (képünkön) szintén megdöntött egy rekordot: ez lett a magyar árverések történetében a legmagasabb kikiáltási árról induló festmény. A licit 100 millió forintról indult, és 140 milliónál állt meg. A mű egyébként

Csontváry életművének hiányzó láncszeme volt: a 70 évig lappangó festményt állítólag csak egyszer, 1936-ban láthatta a nagyközönség a Fränkel Szalon Csontváry-kiállításán, az utókor pedig mindössze egy fekete-fehér reprodukcióról ismerhette csupán.